Meny
Personligt / Resor / Svenska resmål / Vardagsfunderingar

Varje plats att minnas dig är vacker

Varje plats att minnas dig.
04:00 svensk tid har 14 år passerat sedan vattnet sakta drog sig tillbaka från stränderna i Khao Lak. 25 minuter senare slog vågen till med full kraft och en av de största naturkatastroferna i modern tid var ett faktum.

543 svenskar miste livet runt om i sydostasien och alla kände någon, eller kände någon som kände någon, som var drabbad. Världen är inte stor och för egen del hade jag flera som fanns i vågens direkta närhet. För en av dem vann vågen.

Älskade Sandra, åren går men minnet och saknaden bleknar aldrig.
Länge var jag inte redo och redo trodde jag inte heller att jag skulle vara när jag 2018 besökte stranden i Khao Lak. Det blev ett fint möte.

Varje plats att minnas dig. Blocksudden. Tsunami.

Här hemma har vi också äntligen fått en minnesplats.
Vackert belägen på Blockhusudden på Djurgården finns sedan september konstnären Lea Porsagers verk Gravitational Ripples. Monumentet är utformat som en spiral som vrider sig runt sig själv genom vallar som stiger ur marken. Konstverket vill förmedla de energier som uppstår när naturens krafter sätts i rörelse och naturens förmåga att läka sår efter plötsliga händelser.

I mitten finns två ovala formationer där namnen på de omkomna står ingraverade om de anhöriga givit sitt samtycke.

I september 2018 öppnade minnesplatsen för allmänheten och i oktober efter vår kryssning till Helsingfors besökte vi platsen. Just under vårt besök trängde solstrålarna genom molnen och vi fick en fin stund.

Sandra

Varje plats att minnas dig är vacker.

Nu finns ännu en. Efter de otaliga besöken vid din grav och ett efterlängtat möte med platsen där du togs ifrån oss skapar ändå bokstäverna som formar ditt namn på minnesmonumentet ett styng i hjärtat. Ett faktum jag konstigt nog inte varit beredd på. Älskade Sandra. Älskad för alltid. Saknad i evighet.

Blocksudden

Följa gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

2 Comments

 • Sandra Lifsresor.se
  27 december, 2018 at 16:15

  Jag har inte varit på minnesplatsen på Djurgården än. Måste verkligen ta mig dit. Får bli ett projekt för våren. Kram så här dagen efter!

  Reply
  • corneliatoneri
   30 december, 2018 at 14:41

   Otroligt fin plats! Det kan du se fram emot.
   Kram till er. Krya på er och gott nytt år såsmåningom.

   Reply

Leave a Reply