Meny
Personligt / Reseinspiration / Resor / Skrivresor

Mina bästa tips för en lyckad skrivresa

För en författare, journalist, skribent, you name it, så är väl drömmen att få sätta sig på ett plan (eller tåg för den delen) och åka till en inspirerande plats. Där får kreativiteten flöda fritt utan att man blir distraherad av vardagens sysslor. Jag tog mig lyxen att åka på en sådan resa. Trots att det egentligen inte är mitt yrke utan mer av en hobby. Och här mina vänner kommer mina tips för en lyckad skrivresa.

Åk till en stad du inte tycker om eller där du har varit förr.

Anledningen är enkel. Du skall helt enkelt inte blir för sugen på att uppleva staden du är i så att du inte hinner skriva. Men det är å andra sidan en fin balansgång. Eftersom kreativiteten flödar som mest efter några timmar på upptäcktsfärd, så funkar i alla fall jag. Och därmed kommer vi in på nästa punkt.

Läs också: Drömmiga skrivdagar i Paris

Ha inte för höga ambitioner för din skrivresa

På min skrivresa satte jag upp målet att jag skulle vakna tidigt. Jag skulle skriva fyra timmar på förmiddagen. Turista några timmar över lunch när dagsljuset var som bäst. För att sedan skriva minst fyra timmar till på eftermiddagen. Men ni vet hur det är, livet kommer emellan. Det regnar just den tiden du har tänkt göra stan. Eller så blir du helt enkelt fast vid vyn av Eiffeltornet när solen spricker igenom molnen.

Eiffeltornet Paris

Jag skrev inte så mycket som jag trodde att jag skulle skriva. Men jag fick å andra sidan mängder av idéer på artiklar och inlägg som alla ligger som påbörjade utkast nu bara att sätta tänderna i när jag har tid.

Ta det som det kommer – planera inte för mycket

Man har gärna en bild över hur det skall vara att åka på skrivresa. Själv noterade jag till och med ner dem i inlägget Drömmiga skrivdagar i Paris.

Tillåt mig citera mig själv:

 Jag ser mig själv vakna tidigt för att ta med mig datorn till ett närbeläget café. Där avnjuter jag en kaffe och en croissant eller två medan jag skriver dagens första berättelser och spånar idéer. När det närmar sig lunch och dagsljuset är som bäst beger jag mig ut på stadens gator och upplever det jag inte hann med sist eller det jag vill se igen. Strosar på de magiska små bakgatorna och insuper atmosfären innan jag avnjuter en lättare lunch. Framåt kvällningen hämtar jag återigen upp datorn för att slå mig ner i någon takbar eller på en mysig restaurang och skriver sedan vidare ackompanjerad av ett glas rött.

Och såhär blev det i verkligheten

Ska jag berätta hur det blev på riktigt? En av dagarna vaknade jag pigg och utvilad tidigt. Den andra dagen vaknade jag som ett vrak efter att grannarna skrattat till halv fem på morgonen så jag inte kunde sova. Gemensamt för båda dagarna var dock att jag slängde upp datorn direkt och gjorde mig en kopp kaffe med hjälp av rummets vattenkokare. Sedan skrev jag till klockan slagit mer än frukost innan jag kom på mig själv att jag nog borde äta något.

När jag sedan strosade ut på stan en av dagarna fastnade jag på ett fik på Champs Elysée lite längre än jag hade tänkt för att inte bli tokblöt av en störtskur. När den var över var jag alldeles för nyfiken för att låta bli att strosa ner och få en vy över Eiffeltornet. Och sedan sprack solen igenom molnen som jag nämnde ovan. Ja sen blev klockan mer än tänkt och på den vägen var det.

Och eftersom skrivandet i många fall behöver WiFi fastnade jag sedan på rummet och skrev resten av kvällen och inte tog jag mig ut på någon restaurang och sippade på ett glas rött.

Ha därför inte för detaljerade planer på hur din skrivresa kommer att vara. I alla fall inte om du som jag lätt kan bli nedslagen om det inte blir precis som du tänkt dig.

Och när vi talar om WiFi så för det mig osökt in på nästa punkt.

Läs också: Med datorn under armen i Paris

Kolla WiFi i förväg

Även om själva skrivandet i sig inte kräver WiFi. Och även om dagens roamingregler gör att vi kan surfa via telefonerna precis som hemma om vi håller oss inom EU så är det ganska smidigt att ha ett vettigt WiFi att luta sig mot.

Starbucks och Mc Donalds brukar man annars kunna lita på när det gäller publika WiFi. Men om du som jag lätt fastnar på rummet och skriver när andan faller på och inte nödvändigtvis när det stod på agendan att du skulle göra det. Så är det smidigt att ha ett bra WiFi på hotellet. Kolla upp redan innan att det finns där du skall bo.

Boka en extra dag

Oavsett om det känns som att det kommer att räcka med två eller kanske tre dagar så kommer du troligen att tycka att det var för lite när du väl är på plats. Boka en extra dag direkt så har du gott om tid på dig.

Lycka till med din skrivresa och glöm inte bort det allra viktigaste – att njuta!


Läs också: Om att skriva och för vem

Följa gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

No Comments

    Leave a Reply