Meny
Hotelltips / Reseinspiration / Resor / Sparesor / Svenska resmål

The Steam hotel och skyhöga förväntningar – en hotellrecension

Det kan väl inte ha undgått någon att ett arton våningar högt och hundra år gammalt ångkraftverk i Västerås har blivit hotell. Ett helt sekel efter att huset byggdes invigdes The steam hotel i augusti 2017. Ett drygt år senare åkte vi dit. Jag med skyhöga förvängningar.

The Steam Hotel

Besöket hade stått högt på önskelistan ända sedan invigningen och blev verklighet när vi hade vägarna förbi Västerås för att titta på Pernilla Wahlgrens show ”Kort, glad och tacksam”. En show som för övrigt var riktigt riktigt bra!

Ny kraft och energi, till ditt förfogande

Hotellet ingår i ESS group. Och några av de övriga hotell som ägarna till detta ligger bakom är Ystad Saltsjöbad, Falkenberg Strandbad & Hotel Pigalle i Göteborg. Ingen dålig skara hotell minsann.

Man gör ingen hemlighet av att man sätter byggets originalverksamhet i fokus. Genomgående i hela huset dras paralleller mellan ångkraftverkets dåvarande kraftbidrag med dagens möjlighet att samla kraft i hotellets spa på våning sju.

Hotellets slogan lyder The Steam Hotel – Ny kraft och energi, till ditt förfogande.

Huset är alltså arton våningar högt och kulturminnesmärkt. Och överallt i lokalerna hittar man svartvita bilder från tiden då det byggdes uppblandat med bilder från den varsamma och väl genomtänkta renoveringen i samma stil som originalbilderna.

The Steam Hotel

Höga förväntningar som infriades på The Steam hotel

Jag hade höga förväntningar, något som inte alltid är så positivt. Man riskerar att bli grymt besviken. Men det visade det sig inte var någon risk här.

Vi hade inte så många timmar på oss att uppleva The steam hotel denna gången och fick ta vara på varje sekund. Och så snart jag klev in i den pampiga entrén med oändliga meter i takhöjd visste jag att jag kommer att komma tillbaka.

De historiska vingslagen ger lokalerna och hotellet en magisk stämning som en blandning mellan ett chict boutiquehotell och en mysig fjällstuga.

Gemensamhetsytorna med flera öppna eldar och mysiga möblemang under gigantiska kristallkronor med de röda tegelväggarna ständigt närvarande inbjuder till avkoppling.

The Steam Hotel
Den maffiga entrén
The Steam Hotel
Som gjort för avkoppling
The Steam Hotel
Mäktiga kristallkronor skapar mysbelysning
The Steam Hotel
18 våningar högt är det gamla ångkraftverket
The Steam Hotel
De gamla tegelväggarna skapar magisk atmosfär

Rummen

Inte heller rummet lämnade något att önska. I nummer 1611 på 16:e våningen sov vi gott även om vi inte spenderade överdrivet mycket tid på just rummet. Magisk utsikt över Mälaren och kaffemaskin på rummet får extra plus från mig utöver ett generellt supermysigt rum.

Och för en liten städfascist som mig får detta en guldstjärna i kanten. Vad skådar mitt öga? Något har trillat ner under sängbordet. 1-0 till Steam!

Korridorerna som leder till rummen är helt svartmålade men med en väl genomtänkt belysning skapar de en känsla av att vara tillbaka 100 år i tiden.

The Steam Hotel

The topfloor bar – The Steam hotel

Innan kvällens show passade vi självklart på att åka upp till våning 18 och baren med utsikt över hela Västerås. Och till och med hissarna är genomtänkta ut i fingerspetsarna. Vackert utsmyckade inuti och visaren för aktuell våning riktigt retro.

The Steam Hotel

Frukosten på The Steam hotel

Vår vistelse i Västerås sträckte sig mellan en söndag och en måndag. Och det kändes lite extra lyxigt att vakna upp en måndagsmorgon och ha några extra lediga timmar innan arbetsveckan tog sin början. Att vi sedan fick spendera de första timmarna med hotellfrukost kan ha haft lite extra positiv effekt.

Frukosten på ett hotell är viktig för mig. Det behöver inte vara överflöd men det skall vara väl genomtänkt. Som på Quality hotell Winn i Göteborg där vi bodde efter att vi kom hem jetlaggade och trötta från Thailand i januari. Mer om det kan du läsa här.

Frukosten på Steam var som allt annat på hotellet väl genomtänkt och hade det lilla extra. Att sedan möblerna i frukostmatsalen som är samma lokaler som baren på 18:e våningen, var rosa gjorde ju inte det hela sämre.

Voltage lounge – ny energi på våning sju

På våning sju hade vi gärna spenderat mer tid än vad vi nu hade möjlighet till. Steams spa heter Voltage lounge och som tidigare nämnts är hela den sjunde våningen på hotellet vigd åt just spaet med den självklara höjdpunkten utomhuspoolen med utsikt över hela Mälaren. Hit kommer vi definitivt tillbaka för att njuta och tanka ny energi.

The Steam Hotel

Jag hade som sagt sjukt höga förväntningar på The Steam hotel och de uppfyllde varenda en av dem.

Detta är inget samarbete, jag är inte köpt att säga detta och jag kan också avslöja att jag är relativt kräsen när det gäller hotell och dess faciliteter. Men här kunde jag koppla av. Detta hotellet hade allt jag kan önska mig.

Efter frukost och en stund med kaffe och dator i sängen packade vi mycket nöjda ihop oss och åkte hemåt mot en arbetsvecka med den bästa starten på länge.


Är inte spa livet så säg? Vill du läsa fler av mina recensioner så klicka dig vidare hit.

Läs mer på Lite mera rosa


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

2 Comments

 • Ann Beutler
  25 februari, 2019 at 09:11

  Aa så sugen jag blir att denna fina beskrivning..tur att jag just idag, en vanlig måndag strax ör på väg dit!

  Reply
  • corneliatoneri
   25 februari, 2019 at 09:13

   Åååh vad avis jag blir! Njut för mig också och hoppas du gillar det lika mycket som jag gjorde!

   Reply

Leave a Reply