Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Kan vi prata om detta med ”bulle med bulle”?

Den senare delen av högstadiet och närmare bestämt andra delen av nian är inte en period jag minns med några ljusa minnen. I september i nian flyttade vi från Hässleholm i norra Skåne till ett litet samhälle utanför Asarum i Blekinge. Totalt sett blev det inte den bästa flytten jag varit med om men en sak minns jag som om det var igår och jag minns det med förtjusning. Bulle med bulle eller specialare som vi kallade det.

Jag hade inte gått många dagar i min nya klass innan jag blev medsläpad till ett litet konditori som låg alldeles i närheten av Stenbackaskolan. Om jag ska försöka mig på att dra mig till minnes vad det hette så kan det ha hetat Floréns. Där blev jag instruerad att handla en så kallad ”Specialare”. Helt enkelt en fralla och en Mums mums. Skär frallan i två delar, lägg Mums mumsen i mitten. Tryck ner överdelen och ”mosa” Mums mumsen. Et voliá, du har din alldeles egen ”Specialare”. Var och varannan dag stack vi dit på lunchen och köpte Specialare. Och det vattnas fortfarande i munnen när jag tänker på delikatessen.

Bulle med bulle föll i glömska

Sedan flyttade jag vill Karlskrona och stoppade undan det där minnet av Specialaren till minnesbanken och där har det legat sedan dess fram till för ett par år sedan när Isabel Boltenstern i en blogg eller vlogg tog upp ämnet igen men då under epitetet Bullemedbulle och med Mums mumsen utbytt till en chokladboll á la Delicatoboll. Det var nästan så jag fick en liten tår i ögat.

Under alla dessa år och alla dessa flyttar som skett sedan jag flyttade från Asarum har jag vid minsta lilla hint om Specialare mötts av ett höjt ögonbryn och skeptisism. Men nu plötsligt verkar det ha blivit värsta grejen. Och vet ni vad? Idag är det bulle med bullens dag. Mängder av människor känner numera till begreppet och tycker att det är en alldeles lysande idé att mosa en mums mums eller en delicatoboll i en fralla. Även om jag själv tycker att det är en mums-mums som passar bäst i frallan. Halleluja! Och ha en underbar Bulle-med-bullens dag.


Följ gärna Lite mera rosa på BloglovinFacebook och Instagram för ännu mer vardagsinspiration.

No Comments

    Leave a Reply