Meny
Personligt / Resor / Vardagsfunderingar

Digital detox – på semestern eller i vardagen?

En av de stora restrenderna när Ticket presenterar sin lista för 2019 är digital detox. Jag har tidigare skrivit om The Check Out Suite på Hotell Bellora i Göteborg, där du betalar mindre för rummet ju mindre tid du spenderar på sociala medier och då funderar jag på såklart på min egen inställning till ämnet.

Nu har de senaste resorna för min del gått till storstäder i form av Paris och Los Angeles, det har inte varit resor då jag legat på en solstol och kopplat av så digital detox har kanske inte haft samma funktion eller plats på de resorna. Men inte heller i Turkiet i augusti kopplade jag av eller ner från sociala medier. Och jag funderar i mitt stilla sinne om jag skulle må bättre av det. Som resebloggare kan jag också se det som lite kontraproduktivt att logga ut just under resan.

Men jag låter naturligtvis inte tankarna stanna där.

På senare tid har två tankar från andra resebloggare fastnat i mitt minne. Den ena är Jennifer som kopplade ner och av hela jul- och nyårshelgen och som beskrev det såhär när hon kom tillbaka:

Och apropå Instagram så var årets bästa beslut att ta en sociala medier-paus nu under jul och nyår. Har ännu inte laddat ner instagram-appen igen och är inte alls sugen på det. Det har varit underbart att vara utan. Idag öppnade jag Facebook igen och gick igenom och rensade bland alla grupper jag är med i. Klickat i unfollow och notifications off på de flesta nu. Också en befrielse.

– Jennifers blogg hittar du här

Och just den beskrivningen måste jag säga att jag lockades ganska mycket av trots min generella motvilja mot digital detox.

En annan tanke som slog rot kommer från Resfredags årsanalys från förra året. Där skriver Annika:

Jag kan vara betydligt bättre på att arbeta under normala arbetstider och inte låta jobbet med blogg, podd och övriga skrivuppdrag inkräkta på kvällar och helger.

– Annikas blogg hittar du här
Närmare min sanning

Och här tror jag vi närmar oss min sanning. Och om man lägger ihop Jennifers inlägg med Annikas har vi exakt mitt behov av digital detox, det är inte på resan jag behöver den, utan i vardagen.

Jag jobbar inte heltid med bloggen och att skriva. Tvärtom, jag jobbar heltid med annat och skriver, planerar och lever min blogg och allt runt om det övrig tid. Det vill säga kvällar och helger. Jag lever numera med ett anteckningsblock och penna på sängbordet i händelse av att jag inte kan sova eller vaknar med en bra inläggsidé i huvudet. Jag somnar oftast med tankarna på planeringen för kommande dagar när det gäller inlägg på både blogg och Instagram och jag sträcker mig efter telefonen för att uppdatera mig på de senaste inläggen i flödet redan innan jag har öppnat ögonen på morgonen.

Det är här jag behöver min digitala detox. Det är här jag behöver sätta gränser. Om det skall forsätta vara roligt och kanske till och med bli mer än bara en hobby får det inte uppta alla min vakna tid jag inte spenderar med mitt ”riktiga ” jobb och jag tror att jag får bra mycket mer gjort och blir mer effektiv om jag begränsar mitt jobb med Lite mera rosa till specifika tider.

En månads digital detox

Så, med start så fort jag kommer hem från Los Angeles där jag befinner mig när jag skriver detta så startar till att börja med en månads digital detox i vardagen. Här följer fyra konkreta punkter för mig att följa:

 • Ingen surftid på morgonen
 • Lägg en halvtimme av lunchen till att uppdatera mig på sociala medier
 • Max två timmar per vardag läggs på skrivande. Har jag barnen läggs denna tiden efter åtta på kvällen, de dagar jag inte har barnen förlägger jag tiden när jag själv önskar.
 • Helgerna (när barnen inte är hos oss) är tills vidare frizoner då jag får förlägga hur mycket tid jag vill på bloggen. Helgerna är min tid för producering av nya inlägg.

Och för att jag skall hålla mig till reglerna kommer varje måndag en ärlig statusrapport här på bloggen. Mest för min egen skull så att jag inte fuskar.


Hur ser du på digital detox, känner du behov av det på resan? Och vad är digital detox för dig?

2 Comments

 • FREEDOMtravel
  3 februari, 2019 at 19:58

  Jag är kluven till detta, eller kanske inte beredd helt enkelt. Än så länge är sociala medier så viktiga för mig, och de står oxå för min avkoppling. MEN visst kan det vara sunt att hitta utrymmen för annat, och pauser. Till exempel för att läsa böcker, det skulle jag vilja ta mig mer tid till! Blogga under resor förresten, det vill jag absolut göra. Kanske med undantag av weekends, men på långa resor vill jag absolut blogga 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   3 februari, 2019 at 20:03

   Vi känner ganska lila tror jag.
   Jag är inte beredd att detoxa helt.
   Men det jag vill få bort är när jag sitter och scrollar i flödet, stänger ner Insta för att sen två minuter senare utan att tänka på det gå in igen…
   Men utan sociala medier så når man ju inte ut. Så det är fortfarande viktigt ?

   Reply

Leave a Reply