Meny
Personligt / Tjej of the day / Vardagsfunderingar

Tjej of the day – det är dags att vi hyllar varandra

Det jag egentligen ogillar mest i hela världen, eller ja i alla fall väldigt väldigt mycket, är att inte göra klart saker. Jag hade därmed stor ångest när jag 2005 avslutade en utbildning i förtid, trots att jag gjorde det för att den inte alls var på en nivå som gav mig något. Jag har heller inte helt släppt att jag inte gjorde färdigt mina journaliststudier helt. C-uppsatsen väntar fortfarande på att bli skriven kan man säga och jag har fortfarande kvar all litteratur, noteringar och halvklara dokument. Jag har inte släppt tanken helt på att göra den klart även att det nu snart är tio år sedan jag egentligen borde varit färdig och att jag inte ens jobbar i branschen längre. Men när det gäller tjej of the day ska det bli annorlunda.

När jag då för snart ett år sedan dagen efter Internationella kvinnodagen, på min gamla blogg, fick för mig att dra igång ett projekt där jag skulle hylla kvinnor i ett inlägg om dagen i 365 dagar så undrar jag hur jag tänkte. För det var ju liksom nästan som gjort för att misslyckas med om man som jag har ett heltidsjobb och två barn och helt liv att ta hand om vid sidan av bloggen. Jag misslyckades såklart men lyckades ändå hylla hela 26 tjejer, kända och okända innan jag lade ner, eller som jag hellre vill benämna det, pausade projektet.

Systerskap

I veckan fick så tanken kring den där inläggs-serien ny fart när Joanna Swica och Louise Johannesson som driver nätverket Friendcation, som jag alldeles nyligen har bekantat mig med, blev intervjuade i Grounded factory och Femme de la femmes samarbete Grounded x Femme de la femme. Temat är Vad är systerskap? Och artikeln hittar du här om du scrollar ner en liten bit.

Min egen hyllningsserie till tjejer grundade sig i en enda tanke formad från två inlägg i flödet på Internationella kvinnodagen 2018.

Det var ett inlägg på Facebook av en tidigare (manlig) chef till mig som skrev:

De andra 364 dagarna på året är de som faktiskt gör skillnad för jämställdheten. 


Och ett inlägg på Instagram av Mia Parnevik som skrev:

HAPPY INTERNATIONAL WOMANS DAY ?? I love being a woman. I have always loved building people around me up, give them love. ?? Not seeing other woman as threats but empower each other.

En dag gör ingen skillnad

Och visst är det så. En dag gör ingen skillnad egentligen, det är bara ytterligare en dag i handlarnas jippo när presenter köps och blommor handlas. Det är att få in tänket i vardagen som är det viktiga. Och så kloka Mia. Som tänker steget längre. För vad vi kvinnor än säger så är vi inte de bästa på att lyfta varandra. Vi klagar på att männen sätter käppar i hjulet för oss men glömmer att vi gärna själva ger andra kvinnor en svårare vardag om vi känner dem som ett hot.

Genom mina 40 jordeår har jag stött på många kvinnor som ser andra kvinnor som större hot än män om det exempelvis handlar om karriär och vi är väldigt duktiga på att vara avundsjuka på varandra snarare än att lyfta varandra. Du sätter huvudet på den berömda spiken Mia. Och det tänkte jag dra mitt strå till stacken för att ändra på.

Tjej of the day – 364 stycken

Så. Tanken var att jag alla andra dagar, utom just Internationella kvinnodagen, det kommande året skulle lyfta en annan kvinna eller tjej. Det kunde handla om någon jag kände väl eller ytligt, om någon i min innersta krets eller en kändis. Men det skulle  alltid handla om en kvinna som på något sätt satt sina spår hos mig och som jag vill hylla.

Och jag hann alltså med 26 stycken innan jag kände mig för misslyckad och lade ner. Men tanken har jag aldrig riktigt släppt. För jag tycker det är viktigt att vi tjejer hyllar andra tjejer. Vi skall hylla killar också, men det är liksom ingen svårighet. Men att hylla andra tjejer utan att se dem som ett hot, det är värre. Att se varandra som ett hot börjar vi med så snart vi börjar leka i småbarnsåldern. Då kan vi inte leka tre, jag är övertygad om att det handlar i mångt och mycket om att vi är rädda att de andra ska tycka bättre om varandra än om vad de tycker om mig. Och på den vägen är det.

Den första hyllningen

Jag började med att hylla en tjej som sannerligen har haft stor betydelse i mitt liv och jag skrev såhär:

Hon jag tänkte börja med har förmodligen redan slutat läsa detta inlägg. Hon läser min blogg ibland men anser att jag skriver lite för långt och att hon inte orkar läsa. Helt okej med mig. Hon berättade det härom dagen. Och här kommer en av de där egenskaperna jag tänkte hylla henne för. Rakheten.

Hon är möjligen lite velig ibland men när hon väl vet vad hon vill då vet hon det och satsar tusen procent utan tvekan. Utan den bestämdheten hade hon förmodligen inte lyckats få mig på bättre tankar och tänka om när det gäller frågan om barn. Jag var nämligen av den åsikten att jag inte ville ha några barn när vi träffades. Men hon fick mig att ändra mig och för det kommer jag att vara henne evigt tacksam. Mer tacksam än vad någon någonsin kan förstå. Utan den bestämdheten hade jag aldrig fått äran att bli den andra mamman till våra fantastiska juveler.

Henne blir jag aldrig av med

Många kvinnor jag träffar som har fött barn berättar ofta att man gärna skulle vilja vara med exempelvis en väninna för att uppleva en förlossning vid sidan av. Det har jag fått äran att vara. Den kraft och den styrka denna kvinna visade vid båda förlossningarna är magisk och känslan kommer jag aldrig att glömma.

Vi har långt ifrån alla gånger samma åsikt eller inställning till saker, särskilt inte numera. Men som en person svarade en gång när hon frågade om vi skulle leva tillsammans för evigt:

– Henne blir du aldrig av med.

Nej, mig blir hon aldrig av med och jag blir aldrig av med henne. Vår sista utmaning tillsammans blir nu att vara de allra bästa mammor vi kan vara tillsammans men var för sig. Kanske den svåraste utmaning man kan ställas inför.

Den första av de 364 kvinnorna jag vill hylla är min före detta fru. Tack för många fina år tillsammans. Utan dem hade jag inte varit den jag är idag. Tack för två underbara barn. Du har en given plats i mitt hjärta och jag finns alltid där för dig och barnen. Nu och för alltid.

28619105_1121722067969537_5155288842520121330_o

Jag tycker att denna hyllningsserie har en given plats i den sociala medievärlden. Men kanske inte med den frekvensen jag då tänkte mig. Då tar jag mig vatten över huvudet.

Inläggen från min förra blogg kommer successivt få flytta med hit och nya inlägg i temat kommer skrivas. Och förhoppningsvis kan jag inspirera andra tjejer att hylla varandra.


Läs mer om tjej of the day goes stories

No Comments

    Leave a Reply