Meny
. / Reseinspiration / Resor

Ersättning vid försenat flyg – såhär fick vi tillbaka alla pengar vi betalt för resan till Thailand

Det är inte bara smålänningen i mig som vill berätta om detta. Det är rättvisemänniskan i mig som vill informera alla om vilka rättigheter man som resenär har när ditt flyg blir försenat eller kanske till och med inställt. Här följer min guide hur du får ersättning vid försenat flyg, eller berättelsen om såhär åkte vi till Thailand för 213 riksdaler.

Ni kanske minns att vi tog förseningen med lugn när vi blev ett dygn försenade till Thailand. Att vi inte blev så vare sig upprörda eller ledsna trots att en åttadagarsresa så långt bort nu bara blev sju dagar.

Fler resor för pengarna du får tillbaka

Anledningen var att vi visste att vi hade rätt till ersättning vid försenat flyg och istället för att deppa började planera var vi skulle kunna resa för pengarna vi skulle få tillbaka. Och du kan få pengar tillbaka på olika sätt utan att för den skull syssla med försäkringsbedrägeri.

Du kan få ersättning från:

  1. Din hemförsäkring och en eventuellt kortförsäkring om du betalt resan med kort
  2. Från resebolaget
  3. Från flygbolaget (här finns det till och med lagar som reglerar ersättningen)

1. Analysera dina försäkringar

Börja med att analysera vilka försäkringar du betalar som inbegriper reseförsäkring. Har du en hemförsäkring med reseförsäkring? Har du betalt resan med ett kort som har inkluderad reseförsäkring? Då kan du få ersättning från båda dessa. Och med tanke på hur mycket du antagligen betalat för dessa kort och försäkringar genom åren så är det inte mer än rätt att du får tillbaka när du nu faktiskt blivit drabbad av en försening, eller hur? På detta sätt fick vi tillbaka 4000 kr för förseningen. Hälften från hemförsäkringen och hälften från kortförsäkringen.

2. Kontakta resebolaget

Redan på flygplatsen lade SAS som representerade resebolaget TUI ut ett informationsblad som informerade om vilka möjligheter och val vi hade i och med förseningen. Det där är lagstadgat och man har möjlighet till både ersättning och pengarna tillbaka beroende på hur lång förseningen blir och hur lång resan är.

På TUI:s hemsida kan man dessutom läsa att man som resenär inte behöver göra någonting alls för att få denna ersättning. Den kommer att komma hem automatiskt. Jo man tackar. Och visst låg det en avi i lådan redan när vi kom hem. På 2540 svenska riksdaler. Snabbt jobbat TUI.

3. Glöm inte flygbolaget

Här hade vi lätt kunnat nöjt oss. För ersättningen fick vi ju faktiskt från TUI. Men i detta fallet var det resebolaget TUI, inte flygbolaget TUI – Thomson. Och med hänsyn till resans och förseningens längd, hade vi av flygbolaget enligt lag rätt till 600 EUR per person i ersättning. Alltså i runda slängar 12 000 kr. Men denna ersättning kommer alltså från flygbolaget. Inte alltid så lätt att hänga med på att det är olika bolag bakom resebolaget och flygbolaget. I detta fallet har resebolaget TUI samma logo som Thomson,  likväl som Ving har samma logo som flygbolaget Thomas Cook. Enklare blir det kanske att greppa om man skulle bokat en resa med Ving där du flyger med SAS. Nåväl.

Flygkalkylatorn hos Konsument Europa

Ganska nyligen lanserades en site som heter Konsument Europa där man bland annat kan läsa om vad som gäller när flyg är försenat. Bakom sidan står Konsumentverket och motsvarande organ i övriga delar av EU. En hel avdelning ägnas just till rättigheterna kring resor, den sidan hittar du här. Där hittar du också Flygkalkylatorn. Där kan du genom att mata in dina uppgifter får fram exakt hur mycket du är berättigad till och dessutom automatiskt klicka dig vidare till flygbolagets sida för denna typ av ärenden alternativt kan du ta hjälp av Konsumentverkets formulär för att enklare veta hur du skall skriva för att kräva ersättningen.

Inget krångel alltså utan ett mycket enkelt verktyg och med hjälp av detta är det svårt, om inte omöjligt, för flygbolagen att neka den ersättning vi enligt lag har rätt till.

Försök själv innan du anlitar hjälp

Många av de tjänster som på senare tid dykt upp och erbjuder tjänster för att hjälpa dig som privatperson att kräva denna typ av ersättning anger att det är svårt att som enskild konsument få rätt. Jag skulle vilja säga att det inte stämmer. Försök själv först och låt inte dem ta en del av den ersättning du har rätt till. Genom att ange exakt det som stod på Konsument Europa fick vi nu i veckan ett samtal från Thomson med frågan om vilket konto de skulle sätta in pengarna på. 12 069 kr – enligt dagens eurokurs.

18 609 kr har vi därmed blivit ersatta med för en resa som kostade oss totalt 18 822 kr och därmed har vi flugit fram och tillbaka till Phuket och bott på härliga Mai Khao Lak resort för endast 213 kronor. Och inte bara det. Vi har 18 609 kr att resa till en ny destination för.

Så ta vara på dina rättigheter!

Har du några frågor eller funderingar på hur du söker om ersättning vid försenat flyg? Klicka dig vidare hit för information om hur du kommer i kontakt med mig. Jag tipsar gärna fler om hur man får ersättningen man har rätt till.


Vill du läsa mer om vår resa till Thailand och hur underbart vi faktiskt hade det kan du klicka dig vidare hit.

Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

1 Comment

  • Resfredag
    3 december, 2018 at 14:10

    Snyggt jobbat, och bra påminnelse!

    Reply

Leave a Reply