lite mera rosa https://litemerarosa.com/ - Resor, glädje & upplevelser - Mon, 24 Mar 2025 08:34:00 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8.1 https://litemerarosa.com/wp-content/uploads/2023/04/cropped-230401_Ny-Logo-Lite-mera-rosa_kvadrat_2-32x32.jpg lite mera rosa https://litemerarosa.com/ 32 32 Godaste våfflan i Sverige – hela listan landskap för landskap https://litemerarosa.com/2025/03/24/godaste-vafflan-i-sverige/ https://litemerarosa.com/2025/03/24/godaste-vafflan-i-sverige/#comments Mon, 24 Mar 2025 08:33:46 +0000 https://litemerarosa.com/?p=12311 Sällan har väl vad man tror är en missuppfattning blivit så bra som den gången någon råkade höra våffeldagen istället för vårfrudagen. Men ta det med en nypa salt, ingen…

Inlägget Godaste våfflan i Sverige – hela listan landskap för landskap dök först upp på lite mera rosa.

]]>
Sällan har väl vad man tror är en missuppfattning blivit så bra som den gången någon råkade höra våffeldagen istället för vårfrudagen. Men ta det med en nypa salt, ingen kan ju veta säkert. Det vi vet med säkerhet är dock att Marie bebådelsedag, vårfrudagen och våffeldagen infaller på samma dag. Och det vi med detta inlägg också kommer att få klart för oss är att den godaste våfflan i Sverige är inte bara en utan många. [Uppdaterat 250324]

Man skulle kunna tro att jag efter förra årets icke vetenskapliga undersökning och listning av Sveriges godaste glass aldrig skulle ge mig på något liknande igen. Men icke. Istället fick jag idén att i Sveriges största Facebook-grupp med över 100 000 medlemmar ställa frågan vilken den godaste våfflan i Sverige är. Och svaren lät inte vänta på sig. Så här är de nu, sorterade i landskapsordning från A till Ö och med ett och annat utlåtande från kommentarerna på inlägget på Facebook, svaren.

Alla ”hitta dit”-länkar öppnas i googlemaps. Och skulle du inte hitta din egen favorit på listan – då har du ett uppdrag. Lämna en kommentar så att vi får lägga till det.

Omslagsbilden kommer från Skärgårdsvåfflan som du hittar under Södermanland

Godaste våfflan i Blekinge

Brygghuset café & art

På Listerlandet vid Sölvesborg hittar vi Brygghuset café & art. Ett lantligt sommarcafé.

”Fantastisk miljö, underbara våfflor och supertrevliga ägare. Här möts Mexiko o Sverige i en perfekt mix”

är en av kommentarerna. Men inte bara våfflorna får superlativ.

”Otroligt gott bröd och god sallad! Våfflorna och glassen får högsta betyg. Stort plus för det vegetariska utbudet! Mysig miljö och trevlig personal.”

Såhär hittar du till Brygghuset café & art.

Pensionat Järnavik

Några mil österut hittar vi Pensionat Järnavik och att döma av deras hemsida råder lugnet här. En plats du kan tillåta dig att bara vara på. Tipsarna vittnar om hantverket bakom våfflorna.

”Våfflor med lokalproducerade ägg, handviwpad grädde och hemlagad jordgubbssylt mitt i Blekinge”

Såhär hittar du till Pensionat Järnavik.

Godaste våfflan i Bohuslän

Utposten på Hållö

Även Utposten på Hållö utanför Smögen får flera röster när Sveriges godaste våffla ska koras. Personligen är jag barnsligt förtjust i både Kungshamn och Smögen och kan tänka mig att en våffla här ute blir extra god av omgivningen.

Till Utposten på Hållö tar du dig med båt, du kan åka från både Kungshamn och Smögen och turen tar ungefär en kvart.

Såhär hittar du till Utposten på Hållö och vandrarhemmet.

Godaste våfflan i Dalarna

Fågelboet Sälen

Våffelstugan på Fågelboet i Sälen är beläget i ett av Sälens äldsta hus, byggt på 1600-talet och bara det bådar ju gott. Och menyn med allt ifrån bananasplitvåffla till lyxvåffla med handskalade räkor med stenbitsrom gör det inte sämre.

Såhär hittar du till Fågelboet i Sälen och deras våffelstuga.

Gammelgårdens våffelstuga

Fler än en röst föll på Gammelgårdens våffelstuga också det i Sälen. Genuin mysfaktor och legendariska våfflor utlovas på deras egenhemsida och receptet är detsamma som för 100 år sedan. Naturligtvis är det en hemlis. Receptet alltså. Inte vägen till Gammelgården.

Såhär hittar du till Gammelgårdens våffelstuga.

Joängets våffelstuga

Sälen verkar kunna sina våfflor för här har vi nästa våffelstuga vi hittar i just Sälen. I en stuga med anor från 1500-talet kan man avnjuta våfflor vid en sprakande brasa. Matvåffla eller dessertvåffla avgör du själv. Personligen blir jag nyfiken på Langosvåfflan medan en av tipsarna lovordar något som också är viktig:

”Joängens våfflor i Sälen har gluten och mjölkfria våfflor. Det är värt ett stort HURRAAAAA ”

Såhär hittar du till Joängets våffelstuga.

Smidgården i Fryksås

Vi lämnar Sälen bakom oss och beger oss mot Fryksås. För även här sägs det att den godaste våfflan i Sverige serveras. Utbudet varierar enligt menyn efter tillgång och humör.

Och såhär hittar du till Smidgården i Fryksås.

Våffelbruket Hammarbacken

Innan vi lämnar Dalarna beger vi oss till Ludvika och till Våffelbruket som blivit överösta med tips av hågade våffelälskare. Här utlovas det goda matvåfflor med potatis i smeten och bubbelvåfflor som jag inte riktigt vet vad det är faktiskt. En tipsare låter hälsa följande:

”Våfflorna håller sig krispiga ända till sista tuggan. Sällan jag gillar våfflor p.g.a. att de ofta faller ihop och blir en kladdig deg på slutet, så icke med dessa våfflor”

Våffelbruket finns förutom i Ludvika också på flera andra platser i landet. Här hittar du en lista på var.

Våffelvandring

Vill du ta din våffla till en helt ny nivå. Då kan du boka in dig på – trumvirvel – våffelvandring. En oslagbara kombo marknadsför de sig med och jag håller med – alla kategorier. Vandringen sker i ett naturreservat där inlandsisen skapat en djup kanjon genom berget och vid de branta klippväggarna syns tydliga spår av meteoriten som träffade området för 377 miljoner år sedan.

Mer information och bokning gör du här.

Godaste våfflan i Dalsland

Strandcaféet i Åmål

Besöker du centrala Åmål tipsas det om att slå sig ner i den lummiga trädgården på Strandcaféet och avnjuta det som denna lista handlar om.

Såhär hittar du till Strandcaféet i Åmål

Tollebols kvarn

Två kilometer väster om Åmål hittar vi Tollebols kvarn och vad som är väl värt en omväg enligt informationen jag har fått. Min tipsare meddelar att sällskapet om fem personer testade fem olika våfflor och alla var lika nöjda.

Ta dig till Tollebols kvarn såhär.

Godaste våfflan på Gotland

Elsies café

Gotlands första våffla far vi till Fårö för. Här har vi Elsies café. Här serveras inte bara våfflor utan även bedårande havsutsikt.

Elsies café hittar du till såhär.

Gotlandsvåfflan

På Gotlandsvåfflan utlovas Östersjöns godaste våffla och här serveras de i tre storlekar. Kvarts, halv eller hel. En hel tack tar jag.

Gotlandsvåfflan hittar du här i Lärbro.

Våffelmagasinet i Ljugarn

Många var tipsen om Våffelmagasinet i Ljugarns hamn. Här kan man designa sin egen våffla och själv blir jag speciellt nyfiken på denna kommentaren.

”Deras Håll käften-våffla lovar det den heter”

Såhär hittar du till Våffelmagasinet

Godaste våfflan i Halland

Hallandsgården

Vi fortsätter söderut i Halland och hittar Hallandsgården – ett café med ekologisk lunch, glass och fika – inte minst våfflor! Mysig och rofylld trädgårdsmiljön, fin lekplats för barnen och även fyrfota vänner är välkomna. Ligger på Galgberget i Halmstad med utsikt över Laholmsbukten.

Såhär hittar du till Hallandsgården.

Hermanslycke B&B

På Hermanslycke bed & breakfast i Varberg serverar man våfflor, har gårdsbutik och kurser i ljusstöpning. Härligt hemtrevligt koncept helt enkelt.

Hermanslycke hittar du till på följande sätt.

Godaste våfflan i Hälsingland

Restaurang Eftertanke

I en träkåta placerad nära toppen av Järvsöbacken mellan de båda sittliftarna på sydsidans topp hittar vi restaurangen med det oemotståndliga namnet. Restaurang Eftertanke. Och här serveras både matiga och söta varianter av enligt ryktet supergoda belgiska våfflor.

Jag förstår att du vill till Restaurang Eftertanke och såhär hittar du dit.

Växbo café & lanthandel

Tipsare talar om våffelbuffé på Växbo café & lanthandel. Farligt gott säger jag. Är det ryktet sant får jag ta och besöka mina rötter i sommar och undersöka saken närmare.

Jag hittar till Växbo såhär.

Godaste våfflan i Härjedalen

Andersborgs Våffelstuga

På kalfjälllet i Tänndalen hittar vi Andersborgs våffelstuga. Skidåkning och våfflor är ju en kombination som fungerar. Om du som jag inte åker skidor går det lika bra ändå att avnjuta en våffla i snölandskapet.

Såhär hittar du till Andersborgs våffelstuga

Gammelgården på Ljungdalens hembygdsgård

Fulltecknade gästböcker och min tipsare gör gällande att här finns Härjedalens härligaste våfflor.

”Gjorda över öppen eld serveras med kokkaffe och hemgjord sylt”.

Ja vem vill inte prova det?

Du hittar till Ljungdalens hembygdsgård på detta sätt.

Nysäterns fjällgård

Här på Nysäterns fjällgård och Bertas café och fjällpub serveras frasiga våfflor som kan avnjutas både inomhus och utomhus på renfäll. Jag fick tips om att det serveras bland annat älgvåffla och undrade såklart vad det var men menyn på hemsidan fick jag inte fram. Så om någon vet, berätta gärna i en kommentar.

Till Nysäterns fjällgård hittar du såhär.

Malmbäcksstugan, Funäsfjället

”Goda våfflor mitt på fjället vid skidspåret”.

Detta tipset leder till Malmbäcksstugen på Fulufjället. Beläget ett par kilometer från vägen och civilisationen och öppet endast under vinterhalvåret.

Till Malmbäcksstugan hittar du såhär.

Godaste våfflan i Jämtland

Bergstugan Fröå Gruva

Våfflorna på Bergstugan avnjuts med milsvid utsikt över fjäll  & sjö, med Åreskutan i fokus. Största delen av bären plockar de själva under hösten, resterande köper de av bärplockare som plockar i trakterna. Och våffelreceptet är hemligt och kommer från farmor, Brittan.

”Bästa receptet för riktigt traditionella, frasiga våfflor! Serveras alltid direkt från våffeljärnet! Hemkokt sylt av olika slag som varierar lite efter årstid! Är det fin-helg kan man få bubbel till och löjrom på våfflan, fast jag föredrar den klassiska med hemkokt hjortronsylt! Miljön/utsikten är också en vinnare!.” 

Jag tänker att jag inte behöver förtydliga ytterligare va? Men om det mot förmodan behövs kan du läsa utlåtandet från WhiteGuide också.

Du hittar till Bergsstugan Fröå Gruva såhär.

Godaste våfflan i Lappland

Låktatjåkko Fjällstation

Jag har inte räknat på decimalen men ett av de ställen som fick absolut mest röster är detta. Låktatjåkko fjällstation i Lappland. Och historierna om bedrifterna innan våfflan inmundigats är flera.

”Föregås av en 9 km lång vandring på cirka 900 höjdmeter. Den våfflan förtjänar man. ”

”Jag åkte bandvagn upp från Björkliden. Tyckte jag var värd en våffla ändå!”

”Låktatjåkko fjällstation. Våfflor med hjortronsylt och västerbottenost”

Ja här på Sveriges högst belägna turiststation, tolvhundratjugoåtta meter över havet, kan det vara så att en av landets godaste våfflor serveras. Har du testat?

Till Låktatjåkko fjällstation hittar du på detta sätt.

Norgefarargården i Klimpfjäll

Sandra Dahlberg satte Klimpfjäll på kartan med buller och bång. Men nu får hon stark konkurrens av våfflan på Norgefarargården. Norgefarargården är ett Kulturmärkt timmerhus i byn Klimpfjäll byggt 1832 och 1860. Öppet sommartid.

Till Norgefarargården hittar du såhär.

Som ett avslutande tips i Lappland, dock något svårt att länka en karta till måste jag få dela med mig av följande kommentar på min fråga efter Sveriges godaste våffla:

”Den godaste våfflan jag någonsin ätit var på väg upp till Kebnekaise vid sjön innan man går sista biten. Där satt en gumma i en kåta och gjorde våfflor över öppen eld med egen gjord hjortronsylt till himmelriket var värd varje krona 50kr/st”

Godaste våfflan i Norrbotten

Jössgården

Norrbottens bidrag till våffeltoppen kommer från Jössgården. Här kan du inte bara avnjuta våfflor utan exempelvis bo på Lantgård, vandra eller prova vin.

Till Jössgården hittar du såhär.

Godaste våfflan i Skåne

Birkens café i Hässleholm

Från nordligaste norr till sydligaste syd och min gamla hemstad Hässleholm. Birkens café omnämns på följande sätt:

”Lång tradition och nytänkande i en och samma våffla”

Birkens café och kuriosa hittar du i hembygdsparken här.

Flädergården

Nästa tips på listan får en lite speciell plats i mitt hjärta av personliga själv. Flädergården ligger utanför den lilla orten Vinslöv mellan Hässleholm och Kristianstad i norra Skåne. Och här bodde jag mellan 7 och 12-årsålder. Därför värmer det lite extra att få detta tipset i flödet.

Och på Flädergården har man en egen våffelspecialité. Våfflor med ett uns fläder i såklart.

Till Flädergården hittar du på följande sätt.

Hallongården

Längst i söder mellan Trelleborg och Malmö hittar vi Hallongården och inget mindre än våffelbuffé. Vintertid bjuds det på våfflor av fyra olika smaker med deras prisbelönta sylter gjorda på gårdens egna bär. På sommaren går de all in på självplockning, Halloncafé och småskalig glassproduktion.

Hallongården var platsen, och du hittar hit såhär.

Lotta på åsen

Nästa Skånetips hittar vi på åsen, Söderåsen. Hos Lotta. Här bakas våfflor på recept från 1800-talet anpassat till 2000-talets olika önskemål om alternativ för allergiker.

Till Lotta på åsen hittar du såhär

Pålsjöpaviljongen, café & våffelbageri

En sann våffelälskare åker till Helsingborg och till Pålsjöpaviljongen på Våffeldagen. Då bjuder de nämligen på gratis våfflor. I år ställs evenemanget in på grund av orsak. Men får de som de vill så hittar de en dag att genomföra eventet litet senare i sommar i stället. Håll utkik så att säga.

Pålsjöpaviljongen hittar du till såhär.

Solbackens Wåffelbruk i Båstad

Vi avslutar vår våffelturné genom Skåne ståndsmässigt på Solbackens Wåffelbruk. Med tradition från 1907 och en utsikt to die for. Eller som en tipsare uttryckte det.

”Snuskigt goda och bästa utsikten!”

Detta missar jag inte om jag har vägarna förbi Båstad i sommar, det kan jag lova dig.

Och Solbackens Wåffelbruk hittar du till såhär.

Godaste våfflan i Småland

Axelssons i Aby

Vid väg 34 mellan Målilla och Mörlunda hittar vi Axelssons i Aby och deras specialité potatisvåfflan i två versioner. Matig potatisvåffla med sallad och tillbehör, och söt potatisvåffla med florsocker och tillbehör.

Förutom våffelservering finns det även gårdsbutik med självbetjäning.

Axelssons i Aby hittar du till såhär.

Dannäs våffelcafé

Dannäs våffelcafé ligger i närheten av Bolmen.

”Fantastisk miljö i en gammal skola. Här serveras sommarvåfflan med glass, grädde, sylt, färska jordgubbar och på toppen smulade maränger! Matvåfflor och dessertvåfflor, allt du kan önska och ännu mer! Jag längtar tillbaka!

”I en gammal skolbyggnad från mitten på 1800-talet. Jättegoda våfflor med massor av olika smaker i jättefin miljö.” 

Blir du sugen? Dannäs våffelcafé hittar du till såhär.

Hultsfreds Strandcamping

Vill du bli först på bollen. Då ska du bege dig till Hultsfred. Ett av tipsen på min fråga låter nämligen såhär:

”Jag och min partner ska starta ett våffelcafé på vår camping, Hultsfred Strandcamping i sommar vi är nämligen också vansinnigt förtjusta i våfflor!! Vi hittade massor av inspiration när vi fikade på Våffelmakeriet & Second Hand i Gustavsberg! Super mysigt ställe med goda våfflor där du kan köpa bordet du fikar på”

Så här har vi två tips i ett. Först ett tips på ett helt nytt ställe i Hultsfred men också deras tips på var de hittat inspiration på Våffelmakeriet i Uppland. Titta vidare under Uppland längre ner här och åk och hälsa på i Hultsfred och stötta ett nyöppnat våffelcafé i sommar.

Såhär hittar du till Hultsfreds Strandcamping

Skatelövs Hembygdsförenings våffelcafé och loppis

”Mysigt och med den där härliga Småland och Emil känslan. Mellan Skatelöv och Torne finns på sommaren Skatelövs Hembygdsförenings våffelkaffe och loppis!”

Skatelövs hembygdsgård ligger i Grimslöv i djupaste Småland och såhär hittar du hit

Två röda hus

En småländsk idyll mitt på höglandet mellan Eksjö och Nässjö.

”Världens mysigaste ställe”

är ord som nämns och inte bara det. Många olika tips pekade till Två röda hus och jag är inte förvånad när jag ser bilder på kreationerna som serveras här.

Två röda hus vill ni såklart hitta till och det gör ni såhär.

Våffelcaféet i Rävemåla

I Tingsryds kommun i södra Småland hittar vi Rävemåla hembygdsgård. Öppet sommartid och med våfflor värt ett besök enligt hugade tipsare.

Såhär hittar du till Våfelcaféet i Rävemåla.

Älgsafarit i Markaryd

Sist ut i Småland kommer ett tips med extra allt. Här kan du kombinera både älgsafari och våffelintag. Våffelcaféet hittar du i 1700-talsmiljöer med knarrande golv och låga dörrkarmar i äkta smålandsanda.

Såhär hittar du till Älgsafart i Markaryd

Godaste våfflan i Södermanland

Chokladhuset i Nynäshamn

Vi beger oss norrut till Södermanland och landar i Nynäshamn för något så unikt som chokladvåfflor. Och det är kanske inte så märkligt med tanke på att hela stället heter Chokladhuset. Hur sugen blir man inte att testa detta undrar jag?

Blir du lika sugen som jag så hittar du till Chokladhuset såhär.

Johannsidals café och B&B

Mitt i Sörmland med lika nära till Katrineholm, Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping hittar man Johannisdals café. Här serveras både svenska och belgiska våfflor likväl som både mat- och dessertvåfflor.

Ta vägen förbi Johannisdals café såhär.

Klockargårdens Våffleri

Ett av de våffelcafé som fick allra flest röster i min lilla undersökning var Klockargårdens Våffleri. Och jag måste erkänna att jag blev lite småkär i namnet. Våffleri liksom. Och såhär säger andra besökare.

”Klockargårdens våffleri söder om Stockholm, har både söta och matiga våfflor. Den med laxröra var riktigt god och hela stället är supermysigt, både inne och ute i trädgården.”

 ”Trädgården. Inredningen. Ägarna. Och unika smaker som kittlar! Väl värt ett besök!”

”Ojoj helt klart Klockargårdens våffleri i Grödinge, Södra Stockholm. Helt fantastiska matvåfflor och efterrättsvåfflor i en gammal skola med en härlig trädgård. Har vunnit priser och personalen är supergullig.”

Jag behöver väl inte tillägga så mycket mer än att det är såhär du hittar till Klockaregården va?

Skärgårdsvåfflan

På halvön Femöre i Oxelösunds Skärgård hittar vi sedan 2014 Skärgårdsvåfflan. Här kan du avnjuta både mat och dessertvåfflor med naturreservatet nästgårds och havet i tre väderstreck.

Till Skärgårdsvåfflan hittar du såhär.

Godaste våfflan i Uppland

Resta gård i Örsundsbro

På Resta gård serveras våfflor gjorda på ekologiska ingredienser från gården, ägg från gårdens höns som sprätter runt i äppelodlingen, kulturspannmålet dalavete från gårdens åkrar och mjölk, smör och grädde från de gräsbetande fjällkorna.

Våfflorna serveras i två varianter, en med klassiska tillbehör så som grädde och sylt på traktens bär eller med gårdens syrade grädde, löjrom med rödlök.

Blir du sugen på direkten? Här är vägbeskrivningen till Resta gård

Våffelmakeriet & Second hand

Hittills har listan bidragit till kombinationer av både älgsafari och bergsbestigning. I Uppland kombinerar vi istället våfflan med lite second hand-shopping. Jag du kan till och med köpa med dig inredningen. Såhär står det på Våffelmakeriets Facebook-sida:

Hos oss avnjuter du goda våfflor i en hemtrevlig miljö! Köp med dig stolen du sitter på, bordet du sitter vid eller kanske tavlan på väggen!

Är inte det unikt så säg. Är du sugen på våfflan eller kanske inredningen så hittar du till Våffelmakeriet såhär.

Våfflan Hamnkrog & bar

Sigtuna – Sveriges första stad. Och tillika gulligaste om du frågar mig. Skriver jag en dag en bok så är det här jag kommer att göra det. Men innan det stannar jag till för en våffla. Garanterat. På Våfflan. Det är liksom här man hittar den. Hur – jo såhär.

Godaste våfflan i Värmland

Våffelcafé Spikgården

Är du i Värmland är det på våffelcaféet Spikgården i Karlstad stadspark du ska avnjuta våfflan.

I en timrade stuga från tidigt 1800-tal kan du koppla av i gammaldags miljö. På uteserveringen ges en lantlig känsla med djuren i den absolut närheten.

Till Spikgården hittar du såhär.

Wikforsmagazinet

”Det är en skam att prata våfflor och inte nämna Wikforsmagasinet”

Nej så kan vi såklart inte ha det. Wikforsmagazinets magiska våfflor hittar du i Långserud såhär.

Godaste våfflan i Västmanland

Selma G i Nora

Utan Selma G i Nora kanske inte ens detta inlägget hade funnits. Låt mig förklara. Det var för ungefär ett år sedan vi besökte Nora och testade deras berömda glass. Det var den glassen som fick mig att ställa frågan var just Du hade ätit den godaste glassen i en Facebook-grupp. Och det var den frågan som fick mig att skriva inlägget om Sveriges godaste glass. Och utan det inlägget hade jag aldrig kommit på att nu göra ett inlägg om Sveriges godaste våffla.

Så tack Selma G – att det dessutom när jag gör lite research visar sig att glassen till en början bara var ett tillbehör i Nora är ju liksom på något vis ännu roligare, som att cirkeln sluts. Såhär står det på Selma G:s hemsida.

I begynnelsen var Wofflan.

1923, i början av historien om NoraGlass, var det våfflan som spelade huvudrollen och glassen var blott ett tillbehör. Grundarinnan till glassfabriken, Selma Gerdin, gräddade “wofflor” och rullade dem till glasstrutar. Vi har blåst liv i den traditionen och serverar nu NoraGlass i hembakt våffelstrut (i mån av tillgång, de har blivit populära och tar tyvärr slut ibland). En smakupplevelse utöver det vanliga! Men vi tycker också att glass smakar väldigt gott på en våffla som äts på tallrik, så därför gräddar vi även maffigt matiga våfflor, som serveras antingen söta med glass och andra godsaker eller matiga med olika spännande tillbehör. 

Så tack Selma. För glassen, våfflan och idén om inläggen om de båda.

Såhär hittar du till Selma G i Nora.

Wåffelbaren Björngården

Min bloggkollega Sanna tipsade för en tid sedan om detta ställe utanför Västerås. Sedan dess har jag suktat och glädjen var stor när vi i början av mars gjorde oss ett ärende till Västmanland och jag skulle få besöka Wåffelbaren.

Döm om min besvikelse när Wåffelbaren just denna lördag tvingades ha stängt. Nåväl. Jag ger inte upp. Jag ska till Wåffelbaren. Här serveras bubbelvåfflorna i fantastiska omgivningar och i galna kreationer. Här görs även Langosvåfflor som jag aldrig hade hört talas om innan jag började skriva på denna lista.

Wåffelbaren mina vänner. Ja ni förstår va? Och ni hittar dit såhär.

Godaste våfflan i Västerbotten

Eljest

Vi åker till Umeå för en våffla i Västerbotten. På Eljest utlovas fika med norrländsk prägel. Däribland våffla.

Eljest hittar du till såhär.

Godaste våfflan i Västergötland

Brobacka Kaffestuga

Brobacka kaffestuga utanför Alingsås får flera tips och hjortronsylten är återkommande. Så här beskriver de sig själva:

”Vår Brobackavåffla är verkligen retro! Den är också numera certifierad enligt Eldrimners mathantverk, enligt dom den första våfflan i Sverige som är certifierad! En kvalitetssäkring för er kunder på att vi använder bra råvaror utan tillsatser. Detta certifikat gäller även vårt hembakta fika samt brödet! Dessa våfflor har gräddats i kaffestugan sedan 50-talet, receptet vi använder idag har modifierats lite men härstammar från begynnelsen och Anna-Greta Alströmer som öppnade kaffestugan. De är randiga, serveras med sylt och grädde!”

Det där gör i alla fall mig nyfiken. Och såhär hittar du till Brobacka om du också blir nyfiken.

Krokens Alpacka

Har ni lusläst listan hit så vet ni att vi vid detta laget inte enbart fått oss våfflor till livs utan även alltså bergsbestigning, älgsafari och second hand. Nu kommer vi till nästa. För här hamnar vi på Krokens Alpacka i Lidköping som också har en liten våffelstuga.

Jag blev ju ganska förälskad i Alpackor vid förra sommarens besök på Visingsö så hit kommer jag gärna för att hälsa på både djuren och äta en våffla.

Till Krokens alpacka hittar du såhär.

Café Skogshyddan

Nästa västgötastopp gör vi i Vänersborg vid Café Skogshyddan. Precis vid brofästet och här serveras våfflor till bland annat quiz och trubadurer sommartid.

Såhär hittar du till Café Skogshyddan

Tiveds kafferosteri

Ett annat tips i Västergötland leder oss till Tiveds kafferosteri där det talas om matvåfflor. Tipsaren gillar särskilt en stort med fetaost och tomat på och den är jag benägen att skriva under på att jag vill testa.

Såhär hittar du till Tiveds kafferosteri

Västra Tunhems Prästgård

Det var inte Carl von Linné himself som tipsade om våfflorna men han har en gång i tiden 1746 skrivit gott om prästgården de nu serveras i.

Just intill foten av Hunneberg. Där hittar du dem

Ådalens café

Västergötlands sista stopp gör vi på Ådala café i Nitta mellan Borås och Ulricehamn. Här serveras våfflor med lite annorlunda tillbehör utlovas det av tipsaren.

Undersök saken själv och sväng förbi. Såhär hittar du till Ådalens café.

Godaste våfflan i Stockholm

Kina slottscafé

Listans enda riktigt kungliga våffla. Som kanske till och med skulle kunna räknas som ett världsarv. Nja, det var kanske att ta i. Men Kina slott och Drottningholms slott är ju faktiskt ett världsarv, Sveriges första till och med. Och våfflan som serveras i källarvalven på Kina slottscafé kan jag skriva under på själv är ljuvlig.

Ta en tur, hälsa på kungen och käka en våffla. Till Drottningholm tar du dig såhär.

Älskade traditioner

Retrocafé på Södermalm med ett vitt och brett rykte om sig att servera stadens godaste våfflor.

Detta är vägen till Älskade traditioner.

Godaste våfflan på Öland

Edith & Julias B&B

Listans första Ölandsvåffla får vi tips om att åka till Rälla för att äta. Här på Edith & Julias kan man få både söta våfflor och matvåfflor och hallon/lakritssylten ska vara något utöver det vanliga.

Du hittar till Edith & Julias B&B såhär.

Godaste våfflan i Östergötland

Borghamns strand

Borghamnsvåfflan på Borhamns strand

Så är vi framme vid mitt hemlandskap. Och vi startar vid Ombergs norra fot och fantastiska Borghamns strand. Deras specialté är våffla med ramslök och rökt sik från Vättern. Och den smakade gudomligt efter att vi vandrat Marialeden på Omberg förra våren.

Såhär hittar du till Borghamns strand

Borkhult-Lapphem

En plats jag upptäckte förra året när jag skrev om Fem unika boenden i Östergötland är Borkhult-Lapphem. Här kan man boka in sig på ”Göra-ingenting-paketet”. Hur underbart låter inte det ändå. Och nu står det klart att det även serveras våfflor här. Jag är såld.

Är du också det så hittar du till Borkhult-Lapphem mitt i djupaste Östergötland såhär.

Färgargården

Lite mer centralt i grannstaden Norrköping hittar vi Färgargården där allt såväl våfflor som annan fika görs från grunden på plats.

Till Färgargården hittar du såhär.

Mallbodens café och vandrarhem

Mallboden är ännu ett ställe som många har tipsat om. Idylliskt beläget precis vid Göta kanal i Motala och med de galnaste kreationerna. Inte många mil hemifrån mig och ändå har jag ännu kvar att besöka Mallboden. Hur är det man brukar säga, ibland ser man inte skogen för alla träd.

Ett hett tips är att besöka Mallboden i sommar och du hittar hit såhär.

Skönfärgaregården i Gamla Linköping

I ett hus från 1700-talet i Gamla Linköping hittar vi ännu en våffelstuga. Gamla Linköping är en stadsdel i Linköping tillika ett friluftsmuseum och gården är känd för sina takmålningar från 1720-talet. Huset stod ursprungligen granne med min nuvarande arbetsplats mitt i Linköping men plockades ner 1972 och var färdigmonterat i Gamla Linköping 1978.

Jag kan varmt rekommendera att du passar på att se lite mer av Gamla Linköping när du besöker Skönfärgaregården på denna adressen.

Stebbarps gård på Torpön

Här har vi ett resmål som står på min önskelista för sommaren 2021. Och det är Torpön. En liten ö i sjön Sommen i södra Östergötland. Torpön har sitt eget Naturum och hit tar man sig förslagsvis med vägfärja söder om Boxholm.

På Torpön finns Stebbarps gård och där serveras bland annat matig våffla med handskalade räkor med stenbitsrom.

Vägbeskrivning till Stebbarpsgård hittar du här.

Godaste våfflan i Sverige – har vi missat det bästa?

53 våfflor senare. Har vi fått med din favorit? Eller har vi glömt någon? Kommentera gärna nedan så kompletterar jag listan.

Och blir du så sugen att du måste besöka någon av platserna i listan? Berätta gärna vad du tyckte. Öppettider varierar mycket så passa på att klicka in på respektive våffelcafés egen sida för senaste info.

Stort tack för alla tips och hoppas nu att ni får nytta av listan under din roadtrip i vårt vackra land.

Inlägget Godaste våfflan i Sverige – hela listan landskap för landskap dök först upp på lite mera rosa.

]]>
https://litemerarosa.com/2025/03/24/godaste-vafflan-i-sverige/feed/ 13
På spa med familjen på Smådalarö gård https://litemerarosa.com/2025/02/10/pa-spa-med-familjen-pa-smadalaro-gard/ https://litemerarosa.com/2025/02/10/pa-spa-med-familjen-pa-smadalaro-gard/#comments Mon, 10 Feb 2025 05:34:00 +0000 https://litemerarosa.com/?p=19788 Vi avslutade jullovet traditionsenligt på spa och testade ett för oss nytt spa som stått på min nyfiken-på-lista ett bra tag nu. Nämligen Smådalarö gård. Ett hotell och spa beläget så…

Inlägget På spa med familjen på Smådalarö gård dök först upp på lite mera rosa.

]]>
Vi avslutade jullovet traditionsenligt på spa och testade ett för oss nytt spa som stått på min nyfiken-på-lista ett bra tag nu. Nämligen Smådalarö gård. Ett hotell och spa beläget så långt ut i Stockholms skärgård du kan komma utan att ta båt. Och summa summarum säger vi alla – rekommenderas. På spa med familjen på Smådalarö gård är definitivt en av våra bästa spaupplevelser.

På jullovsspa på Smådalarö Gård

Små Dalarö gård ligger rasande vackert långt ut i skärgårdsmiljö utanför Stockholm. Du åker förbi den ena idylliska platsen efter den andra på väg ut och landar längst ut där vägen tar slut och lugnet börjar. Vi checkar in i ett rymligt rum en stor säng och en bäddsoffa som våra barn på 14 och 11 kanske hade önskat var något rymligare. Men det är ju å andra sidan inte i den vi ska spendera den mesta tiden.

Barn på spa på Smådalarö Gård

Spatiden är dagen efter mellan 8 och 11, den tiden då barn och ungdomar mellan 6-16 år är välkomna till spadelen i målsmans sällskap. Vi spenderar därmed eftermiddagen och kvällen när vi kommer fram med att lära känna Smådalarö Gård och det som erbjuds här. Det är mysigt och harmoniskt. Vi tittar närmare på biljardbordet och kör några rundor innan vi slår oss ner i Bloms bar som ligger centralt i hotellet alldeles bakom receptionen. Något gott att dricka från baren och ett parti kort hinner vi innan det är dags för middag.

Middag och frukost på Brasseri & Bränneri

Middag äter vi på Brasserie & Bränneri där vi också äter frukost morgonen efter. Här har man härlig utsikt över vattnet när dagsljuset är närvarande. Vi väljer både från barnmenyn och vuxenmenyn och speciellt nöjda med Toast Skagen och Råbiffen till förrätt men även Fish & Chips till varmrätt.

En härlig spaupplevelse på Smådalarö Gård

Så till det kanske allra viktigast även om vi trivdes mycket bra även de timmar vi inte spenderade på spa. Klockan 8 står vi redo för att njuta av spa och vi blir inte besvikna på detta 2000 (!) kvadratmeter stora spa. Det finns två härliga varma utomhuspooler på Små Dalarö gård och två inomhuspooler. Tre olika bastu. Fotbad och vi köper till fotsalt och tar hand om våra tassar. Oasen är ett härligt rum med fönster från golv till tak och härliga hängande dagbäddar. Men vi fastnar ännu mer för brasrummet. Vi köper med oss ansiktsmasker och lägger oss i brasrummet för en stunds lugn. Och ja, vissa av oss kopplade av så till den grad att vi somnade.

Spaet på Smådalarö känns rymligt och fräscht och inte trångt på något sätt. Vi checkar motvilligt ut vid 12-tiden efter att ha fått ha rummet kvar en extra timme. Hit kommer vi gärna tillbaka både på spa med familjen och utan barn.

Nyfiken på fler berättelser från våra sparesor – titta in här.

Inlägget På spa med familjen på Smådalarö gård dök först upp på lite mera rosa.

]]>
https://litemerarosa.com/2025/02/10/pa-spa-med-familjen-pa-smadalaro-gard/feed/ 2
Veckans lite mera rosa #5 2025 – om Home hotel, Hjortviken och Hjärtansdagen https://litemerarosa.com/2025/02/02/veckans-lite-mera-rosa-5-om-home-hotel-hjortviken-och-hjartansdagen/ https://litemerarosa.com/2025/02/02/veckans-lite-mera-rosa-5-om-home-hotel-hjortviken-och-hjartansdagen/#comments Sun, 02 Feb 2025 19:27:08 +0000 https://litemerarosa.com/?p=19828 Fem veckor har redan gått av 2025. Nästan en tiondel av året. Och visst börjar det märkas att vi närmar oss våren och därmed högsäsong för det som denna bloggen…

Inlägget Veckans lite mera rosa #5 2025 – om Home hotel, Hjortviken och Hjärtansdagen dök först upp på lite mera rosa.

]]>
Fem veckor har redan gått av 2025. Nästan en tiondel av året. Och visst börjar det märkas att vi närmar oss våren och därmed högsäsong för det som denna bloggen tar upp. Resor, att leta efter resor, att planera resor. Antalet besökare stiger successivt ungefär från nu och det är alltid lika roligt att se vad som verkar vara mest poppis att söka efter detta år. Denna veckan i Veckans lite mera rosa #5 fokuserar vi på tre H:n från veckan som gick, veckan som kommer och veckan efter det. Håll till godo.

Veckans lite mera rosa #5

#1 -Home hotel

Clarion Collection blir Home hotel från och med imorgon. Stordalen gör ännu ett namnbyte i konsernen och tvingar även mig att uppdatera en hel del inlägg här på bloggen. Men det är okej Petter. Utöver att jag har besökt flertalet Clarion Collection under åren som gått gav jag mig för ett par år sedan på att försöka förklara skillnaden mellan de olika hotellen i det som då hette Nordic Choice och numera Strawberry. Clarion Collection som nu blir Home hotel är det av hotellen där det ingår eftermiddagsfika och middags eller kvällsmat och som därmed också har en given plats i min guide om hur man kan resa billigare, smartare och bättre. Jag tycker namnbytet passar in fint. De allra flesta av Clarion Collection-hotellen jag varit på har haft en härlig hemma-vibe. Vilket blir ditt första Home hotel att besöka?

#2 – Hjortviken Countryclub

Det senast hotellet att öppna i ESS-koncern är Hjortviken Countryclub utanför Göteborg. Jag gillar ESS och har uppskattat mina besök både på The Steam hotel och Jacyz i Göteborg. Jag ser fram emot att få testa även Hjortviken. Gillar spontant även deras beslut att inte ha TV på rummet. Spanade in JLC:s besök där de fick hela hotellet för sig själva och gillade det jag såg.

#3 – Hjärtans-dagen den 14 februari

Jag är egentligen inte så svag för jippot kring vare sig Alla hjärtans dag eller Halloween. Men jag gillar som bekant unika boenden och det finns ju mängder av sådana som det skulle passa väldigt bra att checka in på Alla hjärtans dag. Två makalösa tips här i Östergötland som jag kan gå i god för är absolut Naturlogi och Hilma Winblads i Gamla Linköping.

Naturlogi öppnar upp för just Alla hjärtans dags-helgen. Kan inte tänka mig något mysigare än att njuta av ett firande i deras skogsrum. Vill du stanna lite mer i city – ja då bokar du in dig i ett av de romantiskt inredda rummen på Hilma Winblad i Gamla Linköping.

Nyfiken på fler veckosummeringar? Du hittar dem här.

Omslagbilden kommer från ett av mina favorithotell i det som imorgon blir Home hotel – Borgen i Örebro. Hotellet ligger inrymt i en gammal tidningsredaktion – därav den tjusiga gamla skrivmaskinen.

Inlägget Veckans lite mera rosa #5 2025 – om Home hotel, Hjortviken och Hjärtansdagen dök först upp på lite mera rosa.

]]>
https://litemerarosa.com/2025/02/02/veckans-lite-mera-rosa-5-om-home-hotel-hjortviken-och-hjartansdagen/feed/ 5
Veckans lite mera rosa #3 2025 – 3 tips på hur jag hanterar oxveckorna https://litemerarosa.com/2025/01/19/veckans-lite-mera-rosa-3-3-tips-pa-hur-jag-hanterar-oxveckorna/ https://litemerarosa.com/2025/01/19/veckans-lite-mera-rosa-3-3-tips-pa-hur-jag-hanterar-oxveckorna/#comments Sun, 19 Jan 2025 20:59:57 +0000 https://litemerarosa.com/?p=19791 Aldrig förr har jag på så många ställen sett ordet oxveckor som i år. Jag var faktiskt tvungen att googla för att säkert veta vad det betydde. Och det finns…

Inlägget Veckans lite mera rosa #3 2025 – 3 tips på hur jag hanterar oxveckorna dök först upp på lite mera rosa.

]]>
Aldrig förr har jag på så många ställen sett ordet oxveckor som i år. Jag var faktiskt tvungen att googla för att säkert veta vad det betydde. Och det finns lite olika betydelser. Från början var oxveckorna tydligen snarare tiden mellan midsommar och fram till jul som ju faktiskt är en ännu längre period utan helgdagar än det som avses nu. Tiden mellan jul och påsk. Hur eller hur, tiden från nu fram till påsk är ju trots allt lite mörkare. Så vi kör på den förklaringen och så bjussar jag på 3 tips på hur jag hanterar oxveckorna. Direkt från verkliga livet år 2025.

3 tips på hur jag hanterar oxveckorna

#1 – Håll koll på ljuset

Den 21 december var det Vintersolståndet. Den längsta natten och den kortaste dagen. Sedan vänder det. Det finns de som säger att det gör det inte alls, först står det still ett tag. Men det är inte sant. Även om det till en början går ganska sakta så är det så att det blir ljusare och ljusare direkt. Några sekunder i början och redan nu, nästan en månad senare är det 59 minuter mer dagsljus än den 21 december. Jag brukar lägga upp uppdateringar om detta på min instagram och många uppskattar det. För det är så lätt att vi går och inte tänker på det och rätt som det är är det juni och ja, då vänder det ju som bekant igen.

Så det är nu vi ska vara medvetna och uppleva när ljuset återkommer. Följer du mig inte redan på Instagram så hoppa in där så lovar jag att uppdatera dig varje vecka på hur mycket mer dagsljus vi får.

#2 – Boka in något trevligt

Varför vänta till semestern med att boka in allt kul. Ofta kommer vi ju faktiskt tillbaka från semestern och behöver semester för att just semestern varit så fullbokad. Portionera ut det roliga och gör något mysigt av oxveckorna. Vi kommer exempelvis under mars att besöka Vildmarkshotellet i Kolmården och deras nyrenoverade spa – Vildmarkskällan. DET ser jag fram emot mycket.

#3 – Fika

Gör det vi svenskar är bäst på. Fika. Fika på café. Ta med fika hem. Ta med fika ut i naturen. Fika helt enkelt. Tre tips på caféer väl värda ett besök eller tre här i Östergötland är:

Hur hanterar du oxveckorna? Fyll på med fler tips i en kommentar vet jag.

Omslagsbild från Vildmarkshotellet i Kolmården vid ett av våra tidigare besök.

Inlägget Veckans lite mera rosa #3 2025 – 3 tips på hur jag hanterar oxveckorna dök först upp på lite mera rosa.

]]>
https://litemerarosa.com/2025/01/19/veckans-lite-mera-rosa-3-3-tips-pa-hur-jag-hanterar-oxveckorna/feed/ 3
Veckans lite mera rosa #2 2025 – om mina tre jobb https://litemerarosa.com/2025/01/12/veckans-lite-mera-rosa-2-om-mina-tre-jobb/ https://litemerarosa.com/2025/01/12/veckans-lite-mera-rosa-2-om-mina-tre-jobb/#comments Sun, 12 Jan 2025 18:30:06 +0000 https://litemerarosa.com/?p=19717 Det händer ibland att jag får frågan vad det är jag egentligen jobbar med. Ofta kommer frågan för att man tror att detta, bloggen alltså, tillsammans med mitt Instagram-konto är…

Inlägget Veckans lite mera rosa #2 2025 – om mina tre jobb dök först upp på lite mera rosa.

]]>
Det händer ibland att jag får frågan vad det är jag egentligen jobbar med. Ofta kommer frågan för att man tror att detta, bloggen alltså, tillsammans med mitt Instagram-konto är mitt heltidsjobb. What I do for a living. Det känns lyxigt och omöjligt. Och låt mig säga att ja, det skulle nog vara i princip omöjligt att försörja mig på bara detta om vi pratar om det som idag är bloggen och mina sociala medier. Så – åter till frågan – vad är det egentligen jag jobbar med? Veckans lite mera rosa blir en berättelse i korta ordalag om mina tre jobb.

#1 – Människojobbet

Här på bloggen och i mina sociala medier brukar jag benämna det människojobbet. Det där jag sysslar med 8-17 måndag till fredag. Sedan 2012 är jag anställd på Region Östergötland och IT-avdelningen som har haft många namn under åren. Där är mitt primära uppdrag att ansvara för hela regionens telefoni, personsökning och larm. Och ja det är liksom mitt människojobb. Ett jobb med kontor, dator och i mitt fall massor med block och pennor och excelfiler. And I love it! Jag har jobbat med telefoner sedan jag började jobba i stort sett. 1998 fick jag mitt första jobb i den branschen – då på Sonera Sverige AB i Karlskrona. Och det är ju faktiskt detta jag gör den allra största delen av tiden. Men nu skulle ju detta handla om mina tre jobb – så vad är de andra två?

#2 – Visit Östergötland – som en del av människojobbet

20 procent av min tid på Region Östergötland lägger jag på Visit Östergötland som alltså här i vår del av landet är en del av Region Östergötland och närmare bestämt Regional Utveckling där. Det har jag gjort de senaste i alla fall tre åren och möjligheten dök upp när de behövde förstärkning för deras sociala medier och webben och jag hade möjlighet att frigöra lite tid från telefonin. Lägg till det en förstående chef som ganska snabbt hajade att en Cornelia som skulle få jobba med visit skulle vara en glad Cornelia.

Det är som en galet stor skillnad mellan de olika uppdragen. Precis som jag vill hade det. Och precis som jag egentligen alltid har haft det. För redan där 1998 hade jag dubbla jobb. Ett på kontor och ett som croupiere på ett av Karlskronas casino. Skillnaden var bara att då orkade jag jobba nästan dygnets alla timmar. Det gör jag inte idag. Även om det är många som verkar tro att jag gör det.

Uppdraget för Visit Östergötland gör jag oftast på fredagar, ibland helgerna och lite då och då under veckan när det behövs. Ett exempel är när vi var i Skärgårdsbyn Mon och jag testade att kallbada. Det var ett uppdrag för Visit och en artikel finns publicerad även där.

#3 – Lite mera rosa och Toner i media

Ja så har vi då detta. Bloggen och Instagramkontot under varumärket Lite mera rosa. Visst händer det att jag gör betalda samarbeten här och får en liten slant in på företagets konto. Men allt som oftast inte. Och det är inte för att jag inte vill utan för att jag faktiskt inte riktigt haft tid att marknadsföra mig för det.

Utöver det så finns ett konto och ett varumärke (på instagram heter jag jag @tonerimedia) som innefattar de där andra uppdragen. Namnet är en liten flört med mitt efternamn. Tonéri media har alltid funnits där som ett tänkt bolagsnamn, men så stavas det ju inte i rubriken här ovan tänker du. Och det stämmer. En av mina uppdragsgivare trodde nämligen från början att namnet var Toner i media eftersom man skulle kunna kalla det jag gör för just det. Så uttala det hur du vill.

Vad gör jag under det namnet då? Jo. Här jobbar jag med andra företags sociala medier. Företag inom besöksnäringen som behöver stöttning, endera med hela innehållet och publicering eller som en sidekick som stöttar upp där det behövs. Men under detta paraplyet gör jag också det bästa jag vet – föreläser. Peppar företag inom besöksnäringen att ta vara på sitt digitala skylfönster och göra det med glädje. Utbildar desamma i de senaste trenderna, vilka sociala medier man ska finnas på och hur man kan tänka både för att det ska funka, men framför allt för att det ska vara kul! Vill du läsa mer om det och är nyfiken – då klickar du dig vidare hit.

Mina tre jobb – eller jobbar du aldrig?

Så med det sagt, ser du mig ute i Östergötland kan det vara lika mycket på en privat roadtrip som på ett uppdrag för Visit Östergötland. Gränserna är lite utsuddade där. Och om du frågar mig om det är lite svårt att hålla isär jobb och privatliv så är svaret ja 🙂 Ser du mig i övriga delar av landet är det troligen privat.

Men what I do for a living. Det är ovanstående det. Vid ett tillfälle fick jag en kommentar på ett av mina inlägg på Instagram. Det var en torsdag, jag hade just klivit av tåget i Köpenhamn. Under hela tågresan hade jag jobbat på människojobbet och nu gick jag Ströget fram med det sista mötet i lurarna innan jag skulle stänga ner och fira min födelsedagshelg.

Kommentaren löd: Jobbar du aldrig? Jag skulle säga tvärtom. Jag jobbar – alltid. Och jag älskar det. Jag älskar alla mina tre jobb.

Inlägget Veckans lite mera rosa #2 2025 – om mina tre jobb dök först upp på lite mera rosa.

]]>
https://litemerarosa.com/2025/01/12/veckans-lite-mera-rosa-2-om-mina-tre-jobb/feed/ 2
Slottsweekend och Afternoon tea på Lejondals slott https://litemerarosa.com/2025/01/07/slottsweekend-och-afternoon-tea-pa-lejondals-slott/ https://litemerarosa.com/2025/01/07/slottsweekend-och-afternoon-tea-pa-lejondals-slott/#comments Tue, 07 Jan 2025 12:02:45 +0000 https://litemerarosa.com/?p=19331 Det var kärlek vid första ögonkastet och det första ögonkastet skedde 2020. Stjärnorna på slottet bytte inspelningsplats för ett år och när jag första gången såg bilderna i SVT sa…

Inlägget Slottsweekend och Afternoon tea på Lejondals slott dök först upp på lite mera rosa.

]]>

Det var kärlek vid första ögonkastet och det första ögonkastet skedde 2020. Stjärnorna på slottet bytte inspelningsplats för ett år och när jag första gången såg bilderna i SVT sa det, som Kungen brukar säga, klick. Det finns några olika slott i Sverige som utmärker sig lite extra och Lejondals slott är definitivt ett av dem. Ett slott så som man tänker att ett slott ska se ut. Så när det för en tid sedan blev en del av Staycation Stockholm-familjen var det en självklarhet att jag ville göra ett besök. Det blev en övernattning och Afternoon tea och du får självklart följa med på upplevelsen. Nu checkar vi in för slottsweekend på Lejondals slott.

Det är en fredag i mitten av november när vi styr kosan mot Stockholm och närmare bestämt Bro. Här ligger ett av de senaste tillskotten i Staycation Stockholm-familjen. Vi checkar in i det röda tegelslottet för övernattning, tid i relaxen, trerätters middag och förutom frukost även Afternoon tea på lördagen.

Lejondals slott – historien i korta ordalag

Men inget slottsbesök utan lite historia, det vet ni som känner mig. Lejondals slott är ett av Sveriges yngsta slott och stod färdigt 1892. Det uppfördes av friherrinnan Louise De Geer och arkitekten är samma som bakom Hallwylska palatset, Nordiska museet och Östermalmshallen – Isak-Gustaf Clason.

Lejondal är därmed inte bara ett av Sveriges yngsta slott, tillsammans med Teleborgs slott i Växjö, Thorskogs och Tjolöholms slott på väsktusten och Bjertorps slott i Västergötland är det ett av de sista slotten som byggdes i Sverige. Själva egendomen härstammar dock från 1400-talet.

Det är när Louise De Geer blir blir änka med fyra barn vid 35 års ålder som hon flyttar hem till det nyligen ärvda godset och låter uppföra Lejondals slott. Ganska snart efter att slottet står klart och hon flyttar in träffar hon en ny man, Greve Fredrik Rappe. Han gillar dock inte alls slottet och det blir mer av en sommarstuga för familjen, utöver det försnillar han Louise återstående pengar och de tvingas sälja slottet 1913-1914. Den nya ägaren är inte alls intresserad av slottet utan av timret som växer på markerna och slottet får förfalla. Nästan 110 år senare har slottet haft flera olika ägare, både privata och företag, när Stockholm Meeting Selection tar över och jag alltså därmed kan checka in.

Rum och Relax i Herrgårdsbyggnaden

Rummen på slottet ligger fördelade i lite olika byggnader utanför själva slottsbyggnaden. Och vi får rum i den så kallade Herrgården, en byggnad som faktiskt är äldre än själva slottet då den byggdes i början på 1800-talet. Och det är också här vi hittar den relativt nyinrättade pool- och relaxavdelningen.

Herrgårdsbyggnaden på Lejondals slott

Vårt rum ligger på andra våningen med vacker utsikt över Lejondalssjön. Rummet har högt i tak och är rymligt och stilrent inrett. Badrummet vittnar om att det inte är längesedan det renoverades här.

Vi ska checka in i relaxavdelningen ganska omgående efter vi kommit men dessvärre är inte rummet redo trots att klockan är efter incheckningstid. Inga problem vi får låna badrock och tofflor som annars ligger på rummet och beger oss mot herrgårdsbyggnaden. Vi har blivit informerade om att det saknas möjlighet att låsa in våra saker i omklädningsrummen så vi lämnar värdesaker i bilen.

Men vårt besök blir inte så långlivat. Själva spadelen är magiskt vacker men de delar man kan byta om är något underdimensionerade och jag kan på min höjd gå in och backa ut. Det är redan flera personer där och det finns helt enkelt inte plats för mig. Det blir inte den avkopplande upplevelse vi hade tänkt oss. Och vi väljer istället att återvända till slottet där vi inhandlar ett glas champagne och slår oss ner i de vackra salarna. En stund senare kan vi checka in i vårt rum. Där ligger våra tänkta badrockar men vår slot-tid i spa-avdelningen är redan över. Hade vi dock kunnat byta om på rummet tror jag att upplevelsen hade blivit en annan.

Trerätters slottsmiddag

Middagen serveras i en utbyggnad på baksidan av slottet som utifrån sett ser lite malplacerad ut men som inifrån smälter in fint i de övriga delarna. Och vi fortsätter på den bubbliga drycken rakt igenom hela middagen.

Jag vet det inte när jag avnjuter den, men förrätten kommer att bli min favorit. Den är helt enkelt något utöver det vanliga.

Förrätt

Äppelträdsrökta räkor, brynt brioche, cheddarmajonäs, picklad lök, landkrasse och gräslöksolja

Huvudrätt

Sotad dovhjort, trattkantareller, pumpa, svarta vinbär, smörgåskrasse, timjan, smör, tryffelsky

Efterrätt

Blåbärscheesecakeglass, rostad vit choklad, citronmeliss

En god natts sömn och en fantastisk frukost

Mitt besök på Lejondals slott sammanfaller inte bara med min födelsedag. Det är också det första jag gör efter att jag i mitten av oktober åkte raka vägen från Mallis och hem för att bli inlagd på sjukhus. Därmed tar jag det lite sakta och försiktigt i mina utsvävningar på denna resa. Och vi drar oss tillbaka till rummet efter middagen. Vi måste ju ladda för frukost, fortfarande bland det bästa med att bo på hotell om du frågar mig.

Frukosten serveras i samma byggnad där vi avnjutit middagen kvällen innan och vi får ett bord med utsikt över Lejondalssjön. Det finns mängder att välja mellan och jag väljer det allra godaste, dels för att jag fortfarande är försiktig med vad jag äter. Men också för att det väntar något gott lite senare.

Det är inte bara slottsweekend jag kan glädjas åt denna födelsedag. Det är också premiär på min favorit – Vinterstudion. Så vi drar oss tillbaka till rummet och gör det näst bästa med att bo på hotell. Kryper ner en stund till innan det är dags att checka ut.

Afternoon tea på Lejondals slott

Något som är populärt att boka även om du inte bor över på slottet är deras Afternoon tea. Och vi är inte ensamma denna lördag i mitten av november. Här finns allt från matiga pajer till minimunkar. Scones och muffins. Marmeladkulor och jag gud vet allt. Självklart finns det också te eller kaffe om du inte vill slå på stort och köra ett glas med bubblor. Personligen ska vi bara åka en kort bit och checka in på nästa slott så vi väntar lite med bubblet.

Oavsett om du väljer att övernatta som vi eller inte så är Afternoon tea på Lejondals något jag verkligen skulle rekommendera. Det känns storslaget och vällagat och det allra bästa är att vi nu är inne i januari och därmed har julborden helt nyligen blivit ersatt av just Afternoon tea. Bara att boka.

En titt i relaxavdelningen

Efter gårdagens lite trista upplevelse i relaxavdelningen har jag fått löfte om att komma in och kika och ta lite bilder när vi är färdiga med vårt Afternoon tea. Mellan en abonnerad tid och dagens första ordinarie slot får jag tillgång att besöka det som jag egentligen har suktat efter sedan jag såg det första gången. För det är verkligen vackert i spa-avdelningen på Lejondal. De gröna detaljerna gör enormt mycket och jag kan varmt rekommendera ett besök här. Det är inte stort men det är vackert och rogivande. Det får bli nästa gång för mig. Så länge tackar jag för titten och möjligheten att föreviga.

Slottsweekend på Lejondals slott – några sammanfattande tankar

Jag skriver detta inlägg som en del av ett samarbete med Staycation Stockholm som redan noterats i början av detta inlägg. Men som ni vet så gör jag inga inlägg som jag inte kan stå bakom. Och ni vet också att slott är en stor passion för mig. Liksom att Lejondal verkligen var ett drömslott för mig att besöka.

Det var precis så häpnadsväckande vackert som jag föreställt mig. Men jag kan ändå inte låta bli att nämna min känsla av att det märks att det är ett av de nyare slotten i portföljen. Det finns saker att slipa på i servicen. Som till exempel att vårt rum inte var färdigt att checka in i trots att klockan passerat 15 när vi kom och lite andra detaljer som ger mig känslan av att allt inte är så inarbetat. Så även i inredning och mysighet. Slottet har genomgått en större renovering som jag inte är säker på är helt klar. Här finns också lite att finslipa på för att få den genomgående gedigna känsla.

Och med det sagt vill jag också säga att de övriga slotten vi har besökt och som jag skrivit om håller en mycket hög klass kring detta. Och jag är helt övertygad om att även Lejondal kommer att göra detsamma inom kort.

Läs mer: Här hittar du berättelserna om vårt besök på Åkeshof, Näsby och Ulvsunda slott

Det finns absolut mer utrymme att ta av i herrgårdsbyggnaden om du frågar mig. Och ett vinnande koncept bör vara att ge omklädningsdelarna en större del för en bättre upplevelse i spa-delen. Inte minst om du inte har ditt rum i samma hus som vi då egentligen hade.

Blir du nyfiken på att boka? Det tycker jag verkligen att du ska. Titta in här för aktuella paket och priser.

Inlägget Slottsweekend och Afternoon tea på Lejondals slott dök först upp på lite mera rosa.

]]>
https://litemerarosa.com/2025/01/07/slottsweekend-och-afternoon-tea-pa-lejondals-slott/feed/ 2
Veckans lite mera rosa #1 2025 – om nytt år, myspeak och spa https://litemerarosa.com/2025/01/05/veckans-lite-mera-rosa-1-2025/ https://litemerarosa.com/2025/01/05/veckans-lite-mera-rosa-1-2025/#comments Sun, 05 Jan 2025 21:14:50 +0000 https://litemerarosa.com/?p=19622 För någon dag sedan trillade jag över gamla inlägg här på bloggen benämnda Veckans lite mera rosa. Inlägg jag vet att jag skrev inspirerad av Annika på Resfredag och hennes…

Inlägget Veckans lite mera rosa #1 2025 – om nytt år, myspeak och spa dök först upp på lite mera rosa.

]]>
För någon dag sedan trillade jag över gamla inlägg här på bloggen benämnda Veckans lite mera rosa. Inlägg jag vet att jag skrev inspirerad av Annika på Resfredag och hennes Fredagsfemmor. Ett fint sätt att summera veckan eller att kunna samla tankarna kring ett tema som man kanske inte känner räcker till ett helt inlägg men som man ändå vill få sagt. Tänkt och gjort. Nu är mitt mål att återkomma till dessa under 2025 och dessutom numrera dem med veckonumret. Det blir 52 ”gratis” inlägg men också en typ av dagbok som jag märkte att jag gillade när jag tittade tillbaka på de tidigare inläggen av samma karaktär. Söndagarna blir dagen för dessa inlägg och du läser just nu det första.

Gott nytt 2025

Det känns nästan lite märkligt nu att tänka att när veckan startade var det fortfarande 2024. Vi avslutade det gamla året med lite allmän sjukdomskänsla på familjen bestående av mig och Andreas så nyårsaftonen blev lugn. En tvårätters bestående av favoritlaxrätten till huvudrätt och favorit-efterrätten från Dahlboms som take-away till efterrätt. Inte det minsta champagne var ens i närheten av att öppnas men istället en god bubblig dryck från Brunneby. När klockan slagit tolv fastnade vi i När Harry mötte Sally och somnade mycket senare än vad vi någonsin kunnat tänka oss. Kanske inte det nyår vi tänkt oss men ändå så som vi önskar det. Nämligen utan press och så som det känns bra för dagen.

Peakade myset redan dag tre 2025?

Ja sen kom ju snön som vi alla vet och kanske var det så att myset pikade redan den tredje dagen på året när vi tog med oss barnen och varsin kompis ner till grillplatsen några hundra meter hemifrån. Där grillade vi S’mores i skenet från elden – nyp mig i armen mysigt – och helt i linje med så som jag tycker om att leva. Med guldkanten helt i närheten.

Och så den sedvanliga jullovsavslutningen på spa

I skrivande stund sitter jag i rum 155 på Små Dalarögård utanför Stockholm för att spendera det sista dygnet av jullovet på spa. Det är lite av en tradition numera som delvis bröts förra året då vi satsade på Gustavsvik istället. Annars har vi spenderat de senaste julloven med avslutning på Vildmarkshotellet i Kolmården två gånger och spa på Djurönäset en gång. Vår spatid hittar vi imorgon bitti och det återstår att se vilken plats detta spa hamnar på när vi summerar.

Är jag redo för 2025?

Generellt ja. Men jag är inte redo för den hysteri jag upplever runt om på internet. Jag är inte emot mål och planer men det jag upplever nu är något annat. En känsla av att bräcka varandra. Att ha mest inbokat. Störst planer och så vidare. Det är så mycket i vår omvärld som pekar på att vi har osunda förväntningar och en osund inställning till vardagen. Och det vill jag omfamna och utmana under året. Citatet jag tar med mig in i 2025 kommer från Cecilia Dubergs bok Lejonagendan och lyder:

När du behärskar konsten att reglera ditt inre tempo blir du en starkare och friskare version av dig själv. Du blir bekväm med att vara lugn och behöver inte stress för att känna dig levande.

Vad jag är redo för är definitivt detta. Korta summeringar efter veckan som gått för att blicka tillbaka på och reflektera. Hoppas du vill följa med mig på resan.

Inlägget Veckans lite mera rosa #1 2025 – om nytt år, myspeak och spa dök först upp på lite mera rosa.

]]>
https://litemerarosa.com/2025/01/05/veckans-lite-mera-rosa-1-2025/feed/ 4
Rese- och upplevelseåret 2024 https://litemerarosa.com/2025/01/01/rese-och-upplevelsearet-2024/ https://litemerarosa.com/2025/01/01/rese-och-upplevelsearet-2024/#comments Wed, 01 Jan 2025 06:06:00 +0000 https://litemerarosa.com/?p=19352 12 månader, 365 dagar, 8 760 timmar och 525 600 minuter senare har vi så lagt 2024 till handlingarna. Och jag fascineras ännu en gång av hur häftigt det är…

Inlägget Rese- och upplevelseåret 2024 dök först upp på lite mera rosa.

]]>
12 månader, 365 dagar, 8 760 timmar och 525 600 minuter senare har vi så lagt 2024 till handlingarna. Och jag fascineras ännu en gång av hur häftigt det är när ett år har passerat att tänka tillbaka på allt det där jag fick äran att fylla de tomma bladen med och att det nu ligger ytterligare ett nästan helt tomt år framför mig, redo att fylla med resor, glädje och upplevelser. Men vi börjar väl som vi brukar och ser efter vad jag avslutade förra årets summering med och hur jag blickade framåt på rese- och upplevelseåret 2024.

En sak jag har planerat för 2024 är att uppleva tolv unika boenden och berätta om dem. Ett i månaden under hela året. Och det första är redan bokat och kommer att upplevas inom mindre än två veckor. Elva till finns på listan.

2024 vill jag se mer av Sverige. Berätta ännu mer om våra företagare och eldsjälar inom besöksnäringen och göra det jag kan för att stärka besöksnäringsföretagen i deras användning av sociala medier. Men inte genom att lura algoritmer, hänga på trender eller batcha innehåll utan genom att låta den där eldsjälen och passionen få flytta in i deras kanaler. Att låta hjärtat i företagandet få lysa igenom även på Instagram eller det sociala medie man trivs bäst i.

Från inlägget Rese- och upplevelseåret 2023

När jag nu ska summera 2024 så inser jag att det är en hel del som inte alls gått som jag tänkt mig. Och såhär i slutet av året så har texten från Come what ever, Come what may stämt ganska väl in på året som gått

It hasn´t been my best year, It hasn´t been my worst year

Redan i första textraden från summeringen i förra årets inlägg går det liksom åt pipsvängen, jag tänker på de 12 unika boendena. Men låt mig återkomma till det. Istället börjar vi som vi brukar. Med en liten världskarta som visar de två flygresor jag gjort under 2024.

Januari

Vi startade året lite som traditionen bjuder, med en liten resa tillsammans med barnen första veckan på året och sista veckan innan vårterminen börjar. Temat för dessa tillfällen har hittills varit någon typ av spa, nu breddade vi oss lite och åkte till äventyrsbadet Gustavsvik i Örebro. Det var mitt första besök och jag tyckte det var riktigt bra men kameran (aka telefonen) fick stanna i omklädningsrummet och så njöt jag av att vara i nuet.

På kvällen checkade vi in på Scandic intill Centralen i Örebro där vi fick ett toppenmysigt rum och fantastiskt välkomnande som barnfamilj. Det blev middag på Mocca Deli och härligt hotellhäng. En perfekt avslutning på ett riktigt vintrigt jullov.

Mot toppen i Lofsdalen

Och ännu vintrigare skulle det bli när vi den 7:e i månaden satte oss i bilen för att åka de åtta timmarna norrut mot vårt tredje besök i vår nya favorit Lofsdalen. Vi hade hyrt ett supermysigt hus i en vecka och spenderade vardagarna med jobb och lediga stunder med att njuta av alla snö och en brasa i stugan. Och så till slut tog jag mig sedan också hela vägen upp på Hovärkens topp, 1125 m ö h, med liften. Det krävdes en liten hutt eller två på vägen hos vår vän Caroline. Och jag ska inte säga att jag nu skulle göra det enkelt igen. Men jag gjorde det. Inte bara en utan två gånger. Det var härligt men hisnande.

Innan hemfärd hann vi också med att testa på Uppvallens fäbod och bäckbad i vinterskrud. Om det var magiskt på sommaren (vilket det var) var det snäppet vassare vintertid.

Och så sprack planen redan två veckor in på året

Jag avslutade 2023 med att berätta om min plan att under 2024 besöka 12 unika boenden, ett i månaden, och berätta om den. Planen var även publicerad på Instagram och redan den 14:e i januari månad skulle jag börja. Trodde jag. Platsen vi skulle besöka heter The Mangevie och jag såg det första gången på You Tube-kanalen Kingning it. Och med en liten omväg kan man säga att det ligger på vägen hem från Lofsdalen.

Så när vi stannar och tankar i Sveg så får jag för mig att kolla bokningsbekräftelsen. Bara för att inse att övernattningen är bokad en vecka senare – den 21:e januari. Anledningen? Vi var i början i valet och kvalet vilken vecka vi skulle åka till Lofsdalen och när vi bokade om det så missade jag att boka om The Mangevie. Surt sa räven. Och dessutom satt vi i Sveg och hade ingen direkt lust att dra hela vägen hem under dagen. Så det blev en bonusnatt på Arlanda istället och lite av en flopp på starten av mina planerade 12 boenden.

Stångs magasin, vinprovning och semla på hemmaplan

Resten av månaden höll vi oss sedan på hemmaplan i Östergötland. Vår favorit Stångs magasin som vi har besökt flera gånger och även skrivit om det här, här och här hade renoverat och vi passade på att traska ner deras allra första kväll. Vi var i stort sett ensamma och avnjöt ett glas bubbel, en förrätt och en efterrätt som jag tänker på fortfarande, nästan ett år senare. Kaffeglass. Oh my god!

Några dagar senare tog vi tåg och buss till Vadstena för att gå på vinprovning. Platsen var Borgmestaren och vinmakaren Johan Lidby som ligger bakom Son Antem Alaró på Mallorca. En riktigt härlig kväll med flera olika viner och god mat med Mallorcakänsla. Fram för mer sådana upplevelser på hemmaplan säger jag. Innan januari sedan var slut hann vi med ett besök på favoriten – Open New Doors Banhof i Sya – för årets första semmeltest. Här föll jag också pladask för deras semmelcroissant.

Februari

Sju dagar in i februari besökte vi en riktig pärla här hemma i Linköping. Jag pratar om Restaurang Jord. Den restaurang som satt Östergötland på Michelinkartan de senaste åren med en grön stjärna och det är inte den enda utmärkelsen de erhållit med all rätt.

Fokus här är vilt och för den som känner mig så vet man att det inte är min favorit. Jag var därför lite orolig men hade inte alls behövt vara det. En magnifik meny och ett makalöst bemötande. En klart lysande stjärna på restauranghimlen i Linköping.

Sya, väskor och Melodikryss

Redan den 11 februari var vi tillbaka i Sya. Jag sa ju att jag föll pladask för semmelcroissanten. Och vilken tur att vi testade den flera gånger detta år för numera är caféet i den gamla järnvägsstationen i Sya stängt. Senare under året meddelade Erica att det skulle bli ”the end of an era”. Inom kort öppnar man istället på en ny plats hos Hermelins grönsaker. Som jag ser fram emot det.

I februari var jag sedan inbjuden på vernissage på Östergötlands museum och den nya utställningen Carry me med väskor genom århundraden. Och dagen efter passade jag på att lösa en favorit – Melodikrysset – på Dahlbergs café.

I februari testade jag även för första – men inte sista – gången råbiffen på Dahlboms och så fick Tåkern ett vinterbesök. Sedan avslutades månaden med Lyxfrulle på Bageri Normandie. Magiskt mysigt.

Mars

Dag två i mars satte vi oss på tåget, jag Victoria och hennes kompis Olivia. Det var dags att för Vic att casha in födelsedagspresenten som var just ett shoppingbesök i Stockholm. Lika härligt som alltid.

Den fjärde i månaden var vi sedan på plats på Stångs Magasin igen. Jag tackar ödmjukast för VIP-inbjudan att få se de nya lokalerna och höra historien om renoveringen medan vi avnjöt underbar mat. Och Stångs Magasin står fortsatt högt på listan över restauranger jag rekommenderar att besöka här i Linköping.

Besöksnäringsträff i Kisa

Den sjätte i månaden var jag inbjuden att föreläsa för ett stort antal besöksnäringsföretagare i Kinda kommun. Föreläsningen heter Sociala medier som en självklar och rolig del i din marknadsföring – tips & trix, inspiration & idéer och som vanligt har jag fokus på glädjen. För Sociala medier ska ju vara kul. Mitt mål är att företagaren ska ta med sig kärleken till företagande rakt in i skyltfönstret som vi ändå ska se de sociala medierna som. Detta är något jag gärna gör mer av och som jag trodde att jag skulle fokusera mer på under 2024. Men precis som jag hintade om i början så blev kanske inte året precis som jag hade tänkt mig.

Hummertacos to die for på The Lamp i Norrköping

Missa inte hummertacosen sa dom när jag skulle äta middag på The Lamp i Norrköping under en konferens. Och nu säger jag detsamma. Missa för GUDS SKULL inte hummertacosen. Bland det absolut bästa jag ätit inte bara under 2024. Får det fortfarande att vattnas i munnen på mig.

The Lamp är för övrigt ett av de få spa jag hittills inte personligen har besökt på listan över Spa i Östergötland. Kanske dags att det blir ändring på det under 2025?!

Lite senare i månaden mars åkte jag och träffade härliga Johanna och Linnéa på Hotell Vik i Borensberg. Vi pratade om besöksnäringen om Borensberg, om den fantastiska historien de nu förvaltar och om vad vi kan hitta på tillsammans. Det resulterade i bland annat ett besök och ett inlägg här på bloggen lite senare under året.

Lyxfrulle nummer två och Klosterspa

Något senare i månaden var det dags för lyxfrukost nummer två på Bageri Normandie. Jag och Victoria sammanstrålade med min vän Cici och hennes dotter och tillika Victorias danskompis Adrina för ännu en mysig morgon på detta favoritcafé. Därifrån åkte jag sedan raka vägen till Vadstena och Klosterhotellet.

Jag var inbjudan till en övernattning med spa, middag och en magisk konsert i Klosterkyrkan. Klosterhotellet har gjort om sitt spa och vi fick höra berättelsen om alla detaljer och deras stora engagemang i minsta lilla lutning. Efter en ljuvlig middag var det dags att själv få ta del av upplevelsen i Klosterspa. Men det jag tar med mig allra mest är den konsert vi fick ta del av i en helt nedsläckt klosterkyrka endast upplyst av levande ljus. Kanske årets mäktigaste upplevelse.

Omberg och Yasuragi

Lite senare i månaden åkte vi på roadtrip mot en favoritplats i Östergötland nämligen Väderstad och Omberg. Vackert och helt unikt alla olika årstider.

De sista dagarna i mars åkte sedan jag och Victoria till Yasuragi för ett dygn av total avkoppling. Jag har besökt Yasuragi förr men att få göra det med min tonåring var en helt ny upplevelse. En upplevelse jag gärna gör om.

April

April månad var sedan en hysterisk månad på människojobbet och även om det inte särskilt ofta brukar avspegla sig här i bloggen eller på mina tillhörande sociala kanaler så ger det avtryck genom att inget annat hinns med. Och precis så är det nu i april. De två första veckorna av april hinner vi inte med något annat än det där stora projektet.

Den femtonde, mitt i avslutningen på projektet ovan är jag dock tillbaka i Vadstena. Men inte för att checka in på hotell utan för att föreläsa för ännu fler Besöksnäringsföretag vid en besöksnäringsträff på Starby hotell. Sa jag att jag älskar att få göra det? Det jag inte visste då var att detta skulle vara det första av två besök på Starby under året. Låt mig få återkomma till det lite senare närmare bestämt i november-delen av detta inlägg.

Karlskrona, Eriksberg och ett unikt boende

Det stora projektet hann inte mer än sluta innan vi packade väskorna och drog söderut. Målet var mitt hemlandskap Blekinge och första stopp två nätter i mitt älskade Karlskrona som jag då inte hade besökt på 8 (!) år. Den absolut längsta tiden jag varit ifrån min favoritplats, mitt hemma. Vi bodde på Clarion, gick morgonpromenader i hamnen, besökte Vinberga vinkiosk och fick en härlig middagsupplevelse när vi satt i luckan till köket på Restaurang Bette. Det blev ett kärt återseende av en stad som inte längre är min så som den en gång var. Men precis lika bra för det.

Målet med resan var dock ett besök i närheten av en annan hemstad i Bleking, nämligen Karlshamn och i detta fallet Eriksberg. Countryside hotel hade hört av sig och frågat om jag var intresserad av ett samarbete och självklart var jag det. Några av de hotell som ingår i Countryside hotel har jag besökt på egen hand och eftersom ett av deras hotell stog med på listan över de där 12 unika boendena jag hade planerat att besöka under året så var det ju en toppenmöjlighet. Platsen var just Eriksberg och deras hus Synvillan. Ett hus byggt på höga pålar längst ut i kustbandet i deras safaripark. Huset är helt byggt i spegelglas för att smälta in i naturen och precis som namnet antyder så är det lite av en synvilla som ändrar sig utifrån vädrets makter.

Jag ska inte gå händelserna i förväg – men när jag nu summerar 2024 så var detta det enda av de tolv platserna jag hade planerat att besöka som jag verkligen besökte. Vill du läsa mer om vår upplevelse så klickar du dig vidare till detta inlägg.

Maj

Från ett Countryside till ett annat Countryside. Från hotell till café. Första dagen i maj besökte vi premiären av Countryside café utanför Fornåsa här i Östergötland. Caféet ligger på gården till det Airbnb som vi numera har besökt två gånger men som jag ännu inte har skrivit om här. Skandal egentligen. Men det brukar bli så när något är så härligt att man inte vet hur man ska beskriva det.

Countryside café är ett våffelcafé med countrykänsla som jag vet är en dröm som uppfylls för ägaren Camilla-Maria. Glädjetårarna flödade när jag fick krama om henne och hennes man och gratulera till en fantastisk premiär.

Särtshöga vingård i Östergötland

Några dagar senare åkte vi västerut i Östergötland mot Tåkern. Och här har vi en pärla jag drömt om att få besöka sedan 2020. Det uppfyllde alla mina förväntningar och lite till och jag kan varmt rekommendera att göra ett besök på Särtshöga vingård. Vill du läsa mer om vår upplevelse? Då klickar du dig vidare hit.

SM, Östgötadagarna och återbesök på spa

Kristi himmelsfärdshelgen är sedan 2023 dedikerad till SM i dans och detta året var platsen Västerås. Vi åkte dit, tävlade, åt gott med vänner och sov på Comfort hotell. Dansvärlden är verkligen en värld jag är tacksam över att ha fått bli en del av.

Väl hemma var det dags för vårversionen av Östgötadagarna och vi fick besök av svärmor Anneli som vi tog med ut på en lite Östgötarunda. Vi besökte Stafsäters glass, Kornettgården, Countryside café och Borensberg. Och våren visade sig från sin absolut bästa sida.

Den 20:e i månaden återbesökte vi en gammal favorit – Högby spa utanför Borensberg. Vi spanade in deras tillpiffade utomhus-spa och åt en utsökt middag. Detta är verkligen en dold pärla. Familjeägt med hjärtat på rätta stället.

Juni

Vi gick in i juni och vädret var hysteriskt. Kalendern skvallrade också om en både härlig och intensiv period framåt ända in i slutet av juli. Nationaldagen spenderades med ännu en premiär och nu var det dags för mer våfflor på Nykvarns slusscafé i Linköping. Nykvarns sluss är Kinda kanals första eller om du så vill sista sluss, den som tar dit in eller ut ur sjön Roxen. Och här slog Kinda kanal med min vän Lena i spretsen upp våffelcafé lagom till Sveriges egen dag. Och vi var de absolut första våffelgästerna. Supermysigt och kul att det händer något i dessa mysiga kvarter.

Resterande delen av dagen besökte vi Alvastra klosterruin, Hjässan på Omberg och Hästholmen. Vi fick se Sverige i all sin grönska och glans.

Mem, Söderköping & Stegeborg

Dagen efter hämtade jag upp en hyrbil för mitt uppdrag på Visit Östergötland och åkte österut mot Mem. Här skulle vi övernatta på Kanalmagasinet och hyra cykel för att att ta oss den korta biten från Mem, som ju är Göta kanals första, eller kanske sista, sluss, och in till Söderköping. Det blev ett solklart slussfokus såhär i början av sommaren.

Kvällen i Mem och Söderköping och cykelturen längs med Sveriges längsta sevärdhet är på många sätt en riktig höjdpunkt sommaren 2024. Kan det vara så att sommaren peakade redan där? Något som inte peakat under detta året är dock min förmåga att skriva om alla mina upplevelser. Jag skulle nog kunna ta ett helt år utan att göra något alls och ändå ha att skriva om. För nej, det finns inget skrivet om vårt besök i Mem här på bloggen. Men det kommer, det kommer.

Dagen efter åkte vi tillbaka till Söderköping och hoppade på Skärgårdskompaniets nya tur till Stegeborg. En riktigt härlig tur där det också ingår lunch om man så önskar vilket vi gjorde. Innan helgen var slut passade vi också på att besöka både Harsby gårdsbutik, Gryts handelsträdgård, Fyrudden och Brunneby musteri.

Mot Lofsdalen & Midsommar

När skolan slutat och sommarlovet var någon vecka gammalt satte vi oss i bilen för andra gången i år och åkte de åtta timmarna norrut mot Lofsdalen. Där väntade några dagar av ledigt, härligt midsommarfirande hos vår vän Caroline och sedan några dagars tidigare hemfärd än det var tänkt då vi både planerat in en charterresa med barnen och behövde åka hem och serva bilen innan. Men innan dess firade vi en av de mer traditionsenliga midsommaraftnar jag någonsin upplevt med kransbindning och allt. Allt medan det nästintill var midnattssol och då är vi inte ens halvvägs upp i landet. Får jag bjussa på ett potpurri av bilder från våra mysiga dagar i Lofsdalen.

Landvetter, Rhodos och årets fadäs

När bilen var servad var även väskorna packade igen. Och denna gång med minutiös planering. Efter Rhodos skulle vi nämligen utan mer än ett stopp på hemmaplan för att byta väska vidare mot Uppsala och sommarens danstävling. För att inte riskera att något försvann i incheckat bagage fanns det två uppsättningar av det mesta och resten i handbagaget.

Vi åkte med TUI från Landvetter och jag såg fram emot att landa på hotellet för en första lunch i värmen. När incheckningen var klar och jag stog med ett glas välkomstbubbel i handen tittade jag mig om och frågar sedan: Var är Victorias handbagage? Svaret var: På transferbussen på väg från vårt hotell till okänd plats på Rhodos.

Det blev några svettiga timmar utan både smink, iPad och Airpods. Tack och lov finns Sephora i Rhodos stad så det gick ingen nöd på oss men det tog ett tag att få fatt i väskan. Något dygn senare satt jag i en taxi till flygplatsen och kunde hämta upp väskan hos TUI-värdarna där. Och aldrig mer kommer vi antagligen att släppa handbagaget ur sikte.

Det blev halvtid i Rese- och upplevelseåret 2024 och vi njöt i full drag av en vecka på TUI Blue Village Atlantica Aegean Park. Och nej inte heller det har jag hunnit skriva om här på bloggen.

Juli

Juni blev juli under vår vecka på Rhodos. Den femte i månaden juli vaknade vi på Rhodos, landade runt 16 i det närmaste i ett åskoväder på Landvetter innan vi tog oss vidare mot Östergötland och Linköping där vi runt 20 bytte väskor och hämtade upp två danskompisar till Vic för vidare färd mot Uppsala. Klockan var närmare midnatt när vi till slut landade under täckena på vårt favorithotell – Clarion Hotell Gillet. Tjejerna i ett rum och jag i ett annat.

Dagen därpå dansades det och vanns medaljer medan jag pausade i bilen för lite powernaps innan vi åkte hemåt Östergötland igen på kvällen. Bilresan hem gick i 50 på E4:an under det jag skulle kalla det mest intensiva åskoväder jag någonsin skådat. Jag har nog aldrig varit så trött som den söndagen efter ovanstående färd.

Sya – Väderstad – Belmondo

Några dagar in i juli fick vi besök av Andreas syster och systerdotter som var på liten roadtrip medan lillebror var på hockeycup i Nyköping. De planerade ett besök i Ullared och försökte hitta plats att testa pizzan på Lilla Napoli i Falkenberg. Deras önskemål om det skulle resultera i sommarens mest spontana tripp för oss.

Men innan det hann vi med en roadtrip med fikafokus i Östergötland. Planen var att ta med Jessica och Alva till favoriten i Sya men det var fullt och utplockat som det kan vara på ett av de där smultronställena så vi åkte istället vidare mot Väderstad och det whiteguideprisade Väderstad Centralkonditori.

Efter fika blev jag avsläppt för middag med min vän Lina på underbara Belmondo i Linköping. En av mina absoluta favoritrestauranger här i stan. Och det var någonstans efter det som sommarens mest spontana resa började ta form.

Borensberg – Finspång via Bruket i Viared och Falkenberg

Ja jag hör hur det låter, och det var exakt så galet som det låter. Medan Andreas hjälpte sin kära syster att hitta en tid, eller rättare sagt deg, på Lilla Napoli lyckades han dessutom hitta att det var vinfestival där dagen efter. Och eftersom hans intresse för vin och gärna med lite bubblor i har eskalerat så kunde han inte låta bli att boka två degar till oss också, fast dagen efter, samma dag som vinfestivalen.

Den stora utmaningen vara bara att jag hade planerat för dels en övernattning i Borensberg på Hotell Vik där jag var på besök tidigare under året och någon dag senare roadtrip för Visit Östergötland till Finspång med bokat besök på bland annat Pizzamakarna. Men visst kan man ta vägen förbi Falkenberg – allt handlar ju om planering. Så kom det sig att vi mellan torsdag och söndag en vecka i juli reste den nätta turen Linköping – Borensberg – Linköping – Bruket i Viared – Falkenberg – Linköping – Finspång med omnejd – Linköping – Finspång – Linköping. Men låt mig dela upp det lite mer än så.

Hotell Vik i Borensberg

En torsdag i juli när sommaren var som ljuvligast åkte vi mot en av Östergötlands pärlor, den lilla orten Borensberg alldeles intill Göta kanal. Här finner du en av två slussar i kanalen som fortfarande är handdrivna. Vädret var inte helt på vår sida men vi hann med en glass på mysiga Camarda delikatesser medan de första dropparna började trilla. Camarda ligger alldeles över gatan från Hotell Vik och när glassen låg i magen kilade vi över och checkade in i vårt hörnrum med utsikt över kanalen. Det blev en tur till Göta hotell medan himlen öppnade sig och sedan intog vi middag på Hotell Vik. Kvällen bjöd på den vackraste av himlar när regnet dragit vidare och regnbågen vilade över Borensberg och kanalen.

Lilla Napoli via Bruket i Viared med besök på Stålboms

Istället för att i godan ro åka och hämta en hyrbil och planera för roadtrip i norra Östergötland tog vi oss sedan dagen efter västerut mot Falkenberg och på vägen fick jag äntligen till ett stopp på en plats jag har sett fram emot att besöka nämligen Bruket i Viared utanför Borås. Men hur mycket detta stället än hajpats så kan man i mitt tycke inte hajpa det nog. Här räcker det egentligen inte med ett stopp på vägen. Detta är en plats att besöka i sig. Vårt korta stopp gav definitivt mersmak.

Men idag hade vi siktet på Falkenberg där vi (läs Andreas) hade haft en osannolik tur att hitta ett supermysigt AirBnB. Vi checkade in och promenerade ner emot det som ska vara Sveriges bästa pizza. I den gamla nedlagda macken mitt i en vägkorsning i Falkenberg ligger Lilla Napoli – för dagen med vinfestival. Det blev bubbel av finaste sort på en festivalbänk och en rasande god pizza. Men främst blev det en upplevelse. En upplevelse som är värd mer än att berättas om i en sammanfattning. Den kommer. Den kommer.

Dagen efter fick vi tips av vår värd att traska bort till Ståhlboms konditori. Och hade vi inte redan upplevt resans höjdpunkt hade vi kunna uppleva den här. Frukostbuffé i ett café som måste upplevas som liksom också är en helt egen upplevelse i sig. Ståhlboms alltså, lägg på minnet till ditt nästa besök i Falkenberg.

Mot Finspång och Pizzamakarna

Från Sveriges bästa pizza på Lilla Napoli styrde vi sedan kosan mot vad som kan vara Östergötlands bästa pizza och definitivt Östergötlands absolut mysigaste ”pizzeria” i lilla Igelfors. Vi pratar om Pizzamakarna – Vivi och Victor och jag har strösslat lovord om denna pärla tidigare. Även denna gång var fantastisk såklart.

Dagen efter vårt besök hos Pizzamakarna åkte vi tillbaka till Finspångstrakten och besökte Reijmyre glasbruk innan vi åkte till Häfla hammarsmedja och fick en fantastisk guidning där. Vi åkte vidare mot Svarttorps gård och gårdsbutik med café där vi också fick en fantastisk rundvandring med gårdens ägare Michaela. Vidare därifrån till vackra S:ta Maria kyrka med magnifika takmålningar från tidigt 1400-tal. En helg av det intensivare slaget var till ända.

P4 Östergötland i Tinnerö och Gissa smaken

Morgonen därpå mötte jag upp P4 Östergötland för att prata vandringstips i vardagen i radio och så var barnen tillbaka hos oss. Vi åkte till Stafsäters gårdsglass och gissade smaken på deras mystiska glass. Kan hända att vi gissade på Mango/Passionsfrukt och att det var Skumtomtesmak. Men vad gör det?

Vi spelade minigolf och åkte till Söderköping för ännu mer glass på Smultronstället. Vi spelade sällskapsspel på uteplatsen och av mysiga dagar på hemmaplan. Sådär som ett sommarlov ska vara.

I Gamla Linköping som så många gånger förr

Och så åkte jag självklart till Gamla Linköping för att föreviga en av de där sommardagarna. Ett av mina uppdrag är att hantera sociala medier för Dahlbergs café och Hilma Winblads i Gamla Linköping och det gör inte ont att då och då var ”tvungen” att vara på plats för att föreviga årstidernas gång i denna den finaste delen av min stad. Dagen avslutades sedan med att upptäcka lite nytt och lite gammalt i Linköpings krogvärld. Medan det var Benjamin-feber i stan och tonerna från Stångebro hördes över hela stan besökte vi Innergården, Cherry takbar, Meetly, Dahlboms och Belmondo.

Haddorp, Löt och Finmiddag i skogen

Mot slutet av månaden satte vi oss i bilen igen och jag hade ett alldeles särskilt mål. En plats som inte ligger allt för långt hemifrån men som jag ändå inte hade besökt nämligen Löts Gårdsmejeri. Vi har haft nöjet att avnjuta ostar från Löt både på Stångs magasin och som en del av en middag med Michelinstjärna. Osten tillverkas mindre än en halvtimme hemifrån och nu var det dags.

På vägen stannade vi till på mysiga Haddorps gårdsbutik och sedan hittade vi till slut ut till Löt och fick både lite historia om osten och provsmak innan vi avnjöt en våffla med gårdens egen grädde och sylt. Inte heller denna utflykt har jag skrivit om här på bloggen. Jag har en liten lista på saker att berätta om helt klart.

En av juli månads sista dagar satte vi oss så i bilen igen och åkte mot en riktigt favoritplats – Naturlogi. Här har vi övernattat tidigare men nu var det dags för konceptet Skog – Mat – Eld och finmiddag i skogen. Och wow! En magisk upplevelse jag gärna skulle uppleva igen en kväll när solen går ner något tidigare och bäddar in kulisserna i mörker. Vill du läsa mer om vår upplevelse så tittar du in här.

Finmiddag i skogen hos Naturlogi

Augusti

När kalendern tippade över på augusti begav vi oss med buss ut till Bergs slussar utanför Linköping och hämtade upp varsin cykel. Vi fick mersmak för cykel längs med Göta kanal och nu var det dags att uppleva det som sägs vara den absolut vackraste sträckan – den mellan Berg och Borensberg. Det blev en härlig tur med lite ont i rumpan eftersom jag inte är någon van cyklist. Detta vill vi absolut göra om – men om det går som jag vill blir det till fots jag tar mig sträckan nästa gång.

Roadtrips i Östergötland och Sörmland

Augusti månad fortsatte sedan med roadtrips. Vi åkte mot Särtshöga för att se hur vingården såg ut nu i jämförelse med vårt besök i maj och fick en pratstund med Anna som var ute och fixade bland druvorna.

Vi stannade till på Näfstad loge för att testa deras våfflor och fick en förhandstitt på det som definitivt kommer bli en av Östergötlands mysigaste AirBnB och så stannade vi till på Skedet Must & Trädgård och köpte med oss Wrångebäcksost.

Några dagar sedan testade vi på Linköpings nyaste bar – Bar Juno. En annan kväll åkte vi till Bergs slussar och njöt av lugnet och solnedgången.

Den tionde i månaden gav vi oss av till grannlandskapet och tittade till Blackstad Vingård. Det var på vippen att vi spontanade och stannade över natten men till och med vi kan hålla oss ibland. Blacksta åkte dock defintivt upp på listan över platser vi vill återkomma till.

Istället åkte vi vidare och testa ett våffelställe jag haft på önskelistan länge – Skärgårdsvåfflan utanför Oxelösund. Du har väl inte missat min lista över Sveriges bästa våfflor – landskap för landskap?

Juno, Shake, Stuk, Hästholmen och Narr

Vi fortsätter att röra oss i Östergötland under resten av månaden. Den elfte i månaden förevigare jag 150-åringen Juno när hon passerade genom slussarna i Berg på en av årets sista resor. Till skillnad från Juno som nämndes ovan som är en bar i Linköping är Juno i detta fallet en av kanalbåtarna som går mellan Göteborg och Stockholm på Göta kanal. Och med sina 150 år på nacken är hon det äldsta registrerade passagerarfartyget som fortfarande är i trafik.

Innan skolan började passade jag och Victoria på att göra ett besök på Cloettabutiken i Ljungsbro och hämtade sedan sushi på ett av Linköpings bästa ställen – Shake Sushi i Övre Vasastan. Några dagar senare fyllde mitt sällskap 14 år och när födelsedagspresentsbyxorna inte passade och fanns i rätt storlek bara i Jönköping fick jag och Andreas anledning att åka några mil söderut. Där upptäckte vi en riktigt favorit – Stuk. Hit kommer vi absolut att återkomma.

Innan augusti blev september besökte sedan jag och den nyblivna 14-åringen Hästholmen för ett allra sista besök på 31:ans glass innan de stängde. Och naturligtvis kunde vi inte låta bli att stanna till på Narr Chokladfabrik när vi var i närheten. En fin avslutning på sommaren.

September

Ingen av oss mådde helt toppen när vi den första i september satte oss i bilen för att för tredje gången detta året ta oss norrut till Lofsdalen. Det faktum att vi fick avbryta vår sommarvistelse i förtid fick oss att boka en vecka i september med förhoppningen att få avnjuta höstens antågande på fjället.

I kalendern den 5:e september har jag noterat: Det kommer alltid att finnas ett före och ett efter den 5 september. Och så är det verkligen.

Kvällen vi anlände var solig och jag tog en tur till Solgropen på egen hand. Andreas hostade fasligt fortfarande och hade svårt att anstränga sig. Jag fick fjället i stort sett för mig själv. Solen var på väg ner och höstfärgerna hade börjat sitt antågande. Jag kände livet i mig. Jag grät en skvätt av glädje och njöt till fullo.

Det kommer alltid att finnas ett före och ett efter

Vi skulle jobba några dagar i början av veckan och därefter ta några dagar ledigt. De dagar det stog jobb i kalendern låg regnolnen tunga över Lofsdalen och jag fick genom köksfönstret uppleva de vackraste av vyer när molnen drog förbi över Hovärken och regnbågen ramade in Lofssjön och dalen. Jag hoppade in och ut och fotade och förundrades. Jag kan till och med ha uttalat orden att i Lofsdalen kan inget få mig att bli upprörd eller arg.

Men så kom då den där dagen som det alltid kommer att finnas ett före och ett efter. Den där dagen när jag hade stängt ner datorn i mitten av dagen helt enligt plan och skulle vara ledig. Jag vare sig kan eller vill gå in på detaljerna här men en händelse på människojobbet får mig att bli rosenrasande. Total idioti. När människor som normalt kan se klart sätter sig på varsin sida av en sandlåda och beter sig och vägrar ge sig innan man har fått mitt inlägg i frågan. Det blev för mycket. Jag hade efter att jag stängt datorn unnat mig en liten powernap på soffan och vaknade till detta.

Jag brukar ändå alltid känna att det inte finns något ont som inte för något gott med sig. Och så även nu. Den där händelsen förändrade mig och följde sedan med mig in i de lite tuffare stunderna under de senare delarna under hösten.

Att fokusera på glädjen, att se det som är viktigt och att göra det som gör MIG gott! Så precis som annat som händer under åren så tackar jag för lärdomen, jag står för mitt sätt att hantera det aktuella fallet och tackar för den lärdom det gav mig. Det kommer alltid att finnas ett före och ett efter den 5 september 2024.

Røros och magiska kvällar på fjället

Resterande dagar i Lofsdalen gjorde vi en utflykt till Norge och mysiga Røros, vi tog en tur till Vemdalen och vi umgicks med vår fina vän Caroline. Men främst så njöt vi av fjället. Promenerade upp till Vindskyddet Hjärtat och såg solen gå ner och lyssnade på tystnaden. De där kvällarna på fjället tar jag med mig som några av årets absoluta höjdpunkter.

Hem via ännu en synvilla

På väg hem från Lofsdalen åkte vi förbi ännu en plats jag haft på min önskelista ett tag nämligen Nipfjället och den så kallade synvillan. Årets andra alltså. Den första var Synvillan på Eriksberg som vi besökte i april. Det arkitektritade huset helt utan el och rinnande vatten längst ut i kustbandet i Blekinge. Den andra synvillan ett naturfenomen jag på riktigt trodde att jag skulle kunna överlista.

Jag har inte skrivit om det här på bloggen ännu men på Instagram finns det ett inlägg om det med film och allt. För detta är GALET! Varför inte kika in genom att klicka på denna länk. Jag kan fortfarande inte fatta.

The Box, vindruvsplockning och en magisk övernattning

Väl hemma i Östergötland igen tog jag mina nyfunna insikter från människojobbet och bestämde mig för att styra över min egen vardag och bli bättre på att prioritera mig själv genom att säga nej. Därmed satte jag mig i min favoritlobby och jobbade helt utan yttre störmoment och fick en alldeles fantastisk arbetsdag på The Box hotell den tolfte i månaden.

Mitt i september tog jag med mig stora hjärtat för lite självplock av vindruvor strax utanför Linköping, en riktig höjdarupplevelser tyckte vi båda och vi kommer definitivt tillbaka.

Den sextonde var det sedan dags för vår andra övernattning på Naturlogi. Vi hade egentligen en bokning av detta i maj men fick skjuta upp på grund av sjukdom och såhär i efterhand är jag enormt glad för det. Eller som jag skrev i mitt inlägg på Instagram. Att bli golvad av en upplevelse en gång är en sak, men att bli golvad av samma upplevelse en gång till är något alldeles särskilt. Att denna unika plats kan bli så helt annorlunda när vi får uppleva den i september när solen går ner bakom träden lite tidigare är helt otroligt. Förundranseffekten var stor – enorm!

Simons rosteribageri, i skuggorna på det närmaste besöksmålet och Borås

Under september mötte jag sedan upp Jessica, min uppdragsgivare på Dahlbergs café och Hilma Winblads, för lite möte på ett av mina favoritfik. Jag har skrivit om det tidigare – Simons rosteribageri. Jag tog mysiga morgonpromenader i höstdimman och besökte mitt allra närmaste besöksmål bara några hundra meter hemifrån – nämligen en gravplats från bronsåldern och så åkte vi på höstens första danstävling i Borås. Åt gott och bodde på hotell tillsammans med Sara och Alicia.

Ett möte i Söderköping…

Mot slutet av september fick jag så äntligen till ett efterlängtat möte med en bekant från Instagram. Mia hörde av sig redan innan sommaren och vi har haft ett par datum på G som har behövt bokas om. Den 27 september strålade vi samman i Söderköping. Allt startade egentligen med ett meddelande på Instagram där Mias skrev såhär:

Hej hej, jag vill börja med att tacka för alla vis du förgyller min vardag på, med dig i flödet här på ”insta” blir dagarna mysiga jordnära peppiga. Jag heter Maria och är mitt upp i att byta bransch helt. Jag kommer från två riktigt stor yrkes kärlekar jag inte slutat älskar och brinner för LSS och fackligt arbete. Men jag längtade efter nya utmaningar och ville testa att arbeta med något som kom från ren lust nämligen reslusten som alltid knackar mig på axeln.

Jag började följa dig och du har en stor del i att jag sadlar om och studerar till affärsutvecklare inom besöks näringen. Jag känner mig ibland lite vilsen och har inte hittat min plats i turismnäringen ännu. Du känns så jordnära ärlig varm och proffsig vill så gärna fånga en pratstund med dig i telefonen eller på en kopp nån stans nån gång om du har tid. Vill så gärna höra om din resa in i besöksnäringen och dina tankar om den och framtiden. Hoppas vi hörs Maria

Hur kan man ens ta emot ett sådant oerhört meddelande? Jag är så otroligt tacksam för att du skrev Maria men ännu mer tacksam är jag att vi träffades. Tid är något som ofta försvinner lite för snabbt men jag hoppas tror och vet att du och jag kommer ses mer i framtiden. Vårt möte i Söderköping var bara början. Tack!

… och guld i Eskilstuna

Så avslutades sedan september månad med tävling i Eskilstuna. Mitt stora hjärta fick inte bara den sista pricken som tog henne upp till guldklass i disco solo, hon fick även kliva högst upp på pallen i tävlingen. Glädjetårarna trillade i mängder ska ni veta.

Under september månad hade jag utöver allt ovanstående också hoppat på en utmaning hos Annika på Resfredag. Ett inlägg om dagen hela oktober skulle det bli här på bloggen och i mitt stilla sinne och i ett inlägg här ifrågasatte jag mitt eget beslut. 2024 var året då det stundtals bara blivit ett inlägg på en hel månad, hur skulle jag nu mäkta med ett inlägg om dagen. Men även om jag inte trodde på det så trodde jag nog aldrig att det skulle bli som det blev.

Oktober

Oktober månad var bara några timmar gammal när jag fick samtalet från min bästa vän. Det där samtalet man aldrig vill få. Och plötsligt kändes ett blogginlägg om dagen helt oviktigt. Det var som att händelserna i september sakta hade förberett mig på att livet skulle ta nya vändningar. Hjälpt mig att öppna ögonen och se vad som är viktigt på riktigt.

Min vän hade fått besök av den där sjukdomen som börjar på c som vänder så många liv upp och ner. Prognosen var god och snart skulle det blir operation. Ändå är det på samma sätt här. Det kommer alltid att finnas ett före och ett efter och livet blir aldrig mer som det var tidigare.

AW och Stockholm

Men även om de där blogginläggen inte blev så många som jag hade planerat fortsatte livet ungefär som vanligt men med lite tätare samtal med min vän. Utöver det var det AW med mina fina vänner Lina och Anneli på Belmondo och så åkte jag och Victoria på årets andra shoppingtur till huvudstaden med Vics vän Alva.

Workation i Palma

Själv började jag förbereda mig för månadens, ja kanske årets, händelse. Något jag sett fram emot sedan jag bokade det i februari. En workation med Carina Sundling och hennes Make it happen-nätverk på härliga Hotel Feliz i Palma. Fyra dagar workation hade förlängts med fyra egna dagar på plats i Palma där jag skulle fokusera på mig och mitt företagande. Vad jag ville framåt. Hur jag skulle ta mig vidare och lägga upp planen.

Men något skavde. Magkänslan sa att jag inte skulle åka.

Vänliga personer i min närhet peppade mig och så åkte jag ändå mot Arlanda den där onsdagseftermiddagen. Men det var först när jag satte väskan på bagagebandet och såg den åka iväg in under underjorden på Arlanda som jag kände att jag inte längre hade något val, det fanns ingen återvändo. Jag skulle åka.

Torsdagskvällen var fin på Hotel Feliz men jag som normalt älskar sammanhanget av drygt 70 likasinnade personer kände att jag helst ville dra mig undan lite tidigare.

Fredagsmorgonen blev tidig och i gryningen vandrade vi iväg med våra yogamattor upp till Bellver med utsikt över hela Palma – kanske det jag sett fram emot mest på hela resan. Dagen fortskred med workshop men orken fanns inte riktigt där. På kvällen pallrade jag mig iväg en bit men kände mig märkligt orkeslös. Efter barbeque-middag drog jag mig tillbaka till rummet redan klockan 21.

Allt var inte som det skulle

Natten till lördagen vaknade jag med smärtor i magen. Bekanta smärtor. Vandringen mellan Deia och Port de Soller som jag också sett fram emot mycket fick vara utan mig. Jag stannade på hotellet. Orkade inte mycket, knappt gå till affären. Jag planerade för en tidigare hemresa men fick peppande ord att det skulle gå över.

Det gick inte över. Och när biljetten hem var bokad på måndagen istället för som först tänkt torsdagen kom en tår av lättnad. Jag klarade av resan hem med nöd och näppe och landade i Linköping sen måndagseftermiddag. Två dygn senare åkte jag upp till akuten och ytterligare ett dygn senare blev jag inlagd på KAVA (Kirurgisk akutvårdsavdelning) för perforerad tarmficka – risken för att jag behövde opereras var överhängande i ett par dygn.

Utsikten från våning 18 på KAVA på Universitetssjukhuset i Linköping

Från soluppgången över Palma till soluppgång över Linköping från våning 18 på Universitetssjukhuset. Från tankar om att forma en plan för kommande år och öka takten till planen att fokusera på det som känns viktigt och inte göra något alls av det som var tänkt. Åtminstone inte fram till och med första halvåret 2025. Att inte lägga någon press. Att landa i det som är. Det blev istället planen och målet.

MEGA och Uppsala

Knappt återhämtade avslutade vi sedan oktober månad i Uppsala på MEGA Danceweek med ett kärt återbesök på Clarion Hotell Gillet och härligt häng med dansvänner och föräldrar.

November

November, min födelsedagsmånad som jag brukar fira stort hela månaden. Årets variant blev något lugnare men startade ändå alldeles perfekt och peakade i tid för själva födelsedagen. Den första i månaden checkade vi in på mysiga Pilgården och deras Drängstuga för två nätter på den östgötska slätten. Känns namnet bekant. Det stämmer, vi har ju varit här två gånger tidigare under året men då för deras våfflor på Countryside café.

Att jag ännu inte skrivit om Pilgården är lite av en skandal. Vänta lite bara, det är min första prio efter att detta inlägg är klart. Här återhämtade jag mig. Låg på soffan och kollade film från DVD, drack morgonkaffet medan jag blickade ut över fälten och njöt av en brasa när det var lite huttrigt. En värdig start på födelsedagsmånaden och en möjlighet till reflektion.

Öland & Kalmar för årets sista tävling

Några dagar in i november åkte Victoria och jag till Öland för årets näst sista tävling. Vi upprepade förra årets resa tillsammans med Sara och Alicia och övernattade i deras hus på Öland innan vi åkte tillbaka över bron och tjejerna i Da Shine knep en hett efterlängtad prick och förstaplatsen.

Födelsedagshelg på Lejondal & Hesselby

Den sedan länge planerade slottshelgen på Lejondal och Hesselby slott lagom till den faktiska födelsedagen förlöpte sedan helt enligt plan. Vistelserna är i samarbete med Staycation Stockholm och kommer inom kort här på bloggen. Lite småglimtar från Lejondal har ni redan fått på Instagram.

Det blev kanske inte exakt så storslaget som jag hade tänkt. Det var fortfarande väldigt ovant att äta normalt och jag var försiktig men vistelserna blev ändå helt underbara och på väg hem från Stockholm tittade vi in till min vän jag nämnde tidigare. Sedan den där första dagen i oktober när hon ringde och berättade hade operation ägt rum och faktum är att jag tajmade in min tid på KAVA perfekt när även min vän låg inlagd efter operationen. Vi hade både underhållande och smärtsamma samtal via video från varsin sjukhussäng när vi vår vana trogen skojade om situationen så vi båda skrattade så vi skrek fast vi båda hade så ont i magen men av olika anledningar att vi egentligen inte alls kunde skratta.

Spahelg med barnen i vårt älskade Vadstena

Helgen därpå begav vi oss till mitt älskade Vadstena för spa med hela familjen på Starby hotell. Mer om även den vistelsen kommer att dyka upp både här och på Visit Östergötland. Men låt mig redan nu avslöja att hela familjen var beyond nöjda med hela upplevelsen.

Sedan avslutades tävlingsåret i metropolen Kungsör med tävling för Vic och finbesök i publiken av svärmor och svägerska.

December

Om kroppen inte lyssnar självmant så säger den ifrån och det är precis det den har gjort under december. Därmed blir också detta årets december den lugnaste i mannaminne.

Goto10 med Cici & Luciakonsert i Domkyrkan

Jag inledde med en jobbförmiddag med Cici på Goto10 i Mjärdevi. Vi hann med lika delar jobb och livet. Det är det fina ju! Men någonstans här började också kroppen signalera att det var dags att sakta ner på tempot. Igen…

Den 11 december besökte vi årets Luciakonsert i Domkyrkan. Victoria går dansprofil på en av högstadieskolorna i Linköping och då är de traditonsenligt en del av en vacker Lucia-konsert. Stämningsfullt är bara förnamnet.

Lite mindre stämningsfullt blev det dagen efter när jag knappt tog mig ur sängen på grund av totalt däckad i jordens förkylning. Den hade just lämnat Victoria, fångade nu mig och några dagar senare både son och sambo. När detta skrivs är det julafton och nej, alla är inte helt återhämtade ännu.

Det hindrade oss dock inte från att i mitten av månaden fira en elvaåring och vara med vid Dansakademiens julavslutningar där vi stängde dansåret med en fin uppvisning där Victoria fick köra sitt härliga slowsolo.

Rese- och upplevelseåret 2024 – en summering

Så, blev det som jag hade tänkt. Nja. Om vi börjar med de där tolv boendena. Ja det första bokade jag ju alltså fel helg. Ett av dem har jag faktiskt besökt – Eriksberg och Synvillan där. Två av platserna har under året lagt ner och/eller flyttat sin verksamhet, jag pratar om Urnatur och Ice & light village i Kalix. Då återstår åtta platser som jag helt enkelt inte har någon ursäkt till att jag inte har besökt.

Borghamns strand har jag spanat på flera gånger men inte hittat något datum som funkat, Fiestad farm var jag på väg att boka men samma sak där, inga datum som funkade. Bönabo och Stonecutters farm SKA bli verklighet 2025 tillsammans med ett par andra boenden som seglat upp på önskelistan.

Amalias hus i Gränna, Sankt Anna Bed & Boat, Sävenfors logde och Pinterestladan – även detta platser som jag gärna besöker under året.

För jag tänker att jag vill hålla mig i närheten av hemmavid. Jag behöver inte åka så långt under 2025. Det finns så rasande mycket vackert att se här hemma. Några unika boenden i Småland, på Öland och i Sörmland. En vandring längs Birgittaleden och förhoppningen att få uppleva vårt älskade Pilgården i Fornåsa med snö. Det är mina försiktiga önskningar för året som kommer. Tillsammans med ännu fler unika boenden och platser som jag kanske inte en vet att de finns – ännu.

Ny fiken på tidigare års sammanfattningar? Då hittar du dem här: 2023. 2022202120202019 och 2018.

Inlägget Rese- och upplevelseåret 2024 dök först upp på lite mera rosa.

]]>
https://litemerarosa.com/2025/01/01/rese-och-upplevelsearet-2024/feed/ 2