Meny
Resor / Svenska resmål

En dag på Exploria Center

Europas största nöjescenter och Sveriges största lekland. Det är ingen överdrift att säga att barnen såg fram emot besöket. En dag på Exploria center.

Exploria ligger i Norsborg utanför Stockholm och jag fick upp ögonen för det när man fick se lite glimtar av det i Wahlgrens värld för ganska länge sedan nu. Sedan dess har det stått på Inspolistan och sista lördagen på jullovet var det dags.

Exploria center har fyra olika delar. Lekland, trampolinland och dinosaurieland samt en aktivitetsdel med bland annat Go-kart och laserarena. I entrén ingår de tre första delarna, lekland, trampolinland och Go-kart. Övriga delar betalas separat och vissa aktiviteter behöver även bokas i förväg. Såhär lade vi upp och betygsatte vår dag.

Leklandet på Exploria Center

Vi startade vårt besök i leklandet och laddade upp en stund inför vår första och enda bokade aktivitet. Leklandet är uppdelat i tre delar och det är verkligen stort. Däremot är det inte några direkta nyheter om man tidigare har varit på Leos Lekland, Busfabriken eller liknande lekland och på ganska många ställen i leklandet är det rejält slitet.

De olika delarna är ett vinterland, ett djungelland och en undervattensvärld.

Vi satte också betyg på de olika delarna och aktiviteterna på Exploria center. Betyget satte vi genom att vi alla, jag och Andreas samt barnen, sex och nio år gamla, fick sätta ett betyg på upplevelsen mellan 1-5. Snittet av dessa blev betyget på upplevelsen.

Betyg: 3,5 av 5 möjliga baserat på att det inte var några direkt speciella saker och att det var ganska slitet.

Trampolinparken

Här kommer vi till dagens stora besvikelse och det är väl läge att riva av den ganska direkt. Vi har förmånen att ha Yoump hemma i Linköping och då blir det nog omedvetet att man jämför. Trampolinparken på Exploria Center var liten och inte alls väl underhållen, snarare tvärtom. Alldeles för många släpptes in samtidigt så ville man göra något annat än att hoppa i foam-pit fick man stå i lång kö. Dessutom var personalen här väldigt otrevliga. Vi stannade bara tio minuter. Den här delen hade vi kunnat vara utan.

Betyg: 1,5 av 5 möjliga.

Dinosaurielandet

Dinosaurielandet eller kanske snarare dinosauriemuseet ligger precis bredvid leklandet. Detta är mer av ett utställning där man tittar på saker än att man aktiverar sig och leker. Här inne finns dinosauriekopior i vad jag tror är naturlig storlek. Mycket bra gjorda och inte helt bekvämt att vandra runt mellan ska jag erkänna. Vissa av dem hade dessutom svansar som började röra sig, ögon som lyste som eld och munnar som kunde öppna sig. Personer med dinosauriefobi bör stanna utanför. Det verkar dock inte sonen ha.

Betyg: 4,1 av 5 möjliga. Eller som lilleman sa: Hade de varit riktiga hade det fått en femma.

Brandstationen

En del som uppskattades mycket av barnen, som inte ingick i den vanliga entréavgiften men som inte behövde bokas, var brandstationen. Brandstationen ligger precis i anslutning till ingången till leklandet och här ställer man sig i kö för att delta. Har du köpt guld-pass i entrén visar du upp kvittot annars köper du entré i fiket mitt emot.

På brandstationen får man först en lektion i hur brandmännen jobbar men även vad man ska göra om det börjar brinna. Efter videolektionen är slut kan barnen välja om de vill ta den riktiga brandstationsstången ner till brandbilen eller en trappa och sen är det dags att byta om till brandman. Brandbilen kör igång och närmar sig branden och sedan får barnen hjälpas åt att pumpa och släcka låtsaselden med riktigt vatten.

Efter att branden var släckt åkte brandbilen tillbaka till stationen och barnen belönades med varsitt diplom för väl genomfört arbete.

Betyg: 4,1 av 5 möjliga

Trafikskolan

Precis bredvid Brandstationen ligger Trafikskolan. Här kör man samma upplägg som på Brandstationen vad det gäller kö, betalning och bokning. Alltså köp guld-pass och visa upp kvittot eller köp entré i kiosken mitt emot. Ställ dig i kö, bokning är inte nödvändigt.

Även här får barnen först en liten lektion via video om vett och etikett i trafiken och hur man ska tänka när man kör. Därefter går man ner en våning till bilarna och får i ett litet kvarter öva på att köra på riktigt med rödljus, rondeller och vägar.

Barnen kör runt i små bilar likt radiobilar, men de går fritt och styrs inte av några banor. Flera av barnen var mycket noggranna medan andra kanske såg det lite mer som just radiobilar och såg det som sin uppgift att krocka in i så många som möjligt.

Det drog också ner betyget lite för de som verkligen ville öva på att köra på riktigt. Betyget blev ändå näst högst på stället.

Betyg: 4,25 av 5 möjliga.

Kiosken

Vi passade på att äta innan vi kom till Exploria och valde inte heller att fika mer än på en Festis. Och den handlade vi i kiosken som nämndes ovan. Och vi kände spontant att vi ville betygsätta även denna.

Betyget blir lågt. Tyvärr var det fullkomligt underbemannat och vi spenderade galet lång tid i kö.

Betyg: 0,8 av 5 möjliga.

Laserarenan

I en annan del av Exploria som man inte når utan att passera utomhus, hittar du både Pinchos, Bowling, Gokart och andra aktiviteter. Det är dessa som behöver bokas innan och vi hade bokat laserarenan som är som Laserdome.

42 år gammal var det premiär för mig och herregud va kul det var. Hade aldrig trott att det skulle vara så roligt. Vi kommer definitivt att boka Laserdome här hemma inom kort.

Detta tyckte hela ligan var absolut bäst. Och hade det inte varit för det relativt saftiga priset på 90 kr per person för 10 (!) minuter så hade vi nog gjort det igen.

Betyg: 4,8 av 5 möjliga.

Det vi inte testade på Exploria Center

På Exploria center finns också mängder med saker vi inte testade. Bowling och boule kände vi att vi kan testa på andra sätt och valde därför bort det. För att köra go-kart hade inte barnen längden inne ännu. Det finns också en spelarea med simulatorer, shuffleboard och femkamp men även detta hoppade vi över denna gång och satsade på lite mer aktiva aktiviteter.

På Exploria finns två restauranger som vi inte heller valde att testa.

Pinchos ligger i samma del som aktiviteterna och hit når du inte om du inte går ut så följs skyltarna och glöm inte skorna. Vi åt på Pinchos i mellandagarna och var därför inte sugna på det.

Den andra restaurangen ligger i direkt anslutning till leklandet och heter Wild west. Den såg toppenbra ut men vi skulle käka gott i Stockholm på kvällen och valde därför att inte äta på Exploria.

Utöver Pinchos och Wild West finns även ovan nämnda café där man kan handla allt ifrån fika till snabbmat som korv och kebab.

Hitta till Exploria Center

Exploria ligger precis bredvid E4:an söder om Stockholm. Kommer du söderifrån tar du avfart 147 mot Haninge.

Priser

En kategori av info som lätt kan bli inaktuell såklart men i skrivande stund i januari 2020 gäller följande.

Barn mellan 2-18 år kostar 149 kr vardagar och 189 kr helger och lovdagar. Vuxna går in gratis. Detta gäller lekland, trampolinpark och dinosauriemuseum.

För Brandstation och Trafikskola kostar det ytterligare 40 kr per barn och aktiviteter.

För övriga aktiviteter som Go-kart, Bowling, Boule, Laserarena m.m. varierar priserna och här kostar det även för vuxna. Vill du läsa mer detaljer och boka kan ni besöka deras hemsida här.


Har du varit på Exploria? Vad tyckte du?

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

2 Comments

 • Rolle
  25 januari, 2020 at 19:30

  Heeelt värdelöst. Kommer aldrig att sätta min fot på exploria igen.

  Reply
  • corneliatoneri
   1 februari, 2020 at 16:51

   Det var hårda ord. Vad tyckte du var så dåligt?

   Reply

Leave a Reply